
Izbegnite katastrofu u kuhinji: Dva trika da vam oljušteni krompir nikad ne potamni
Jednostavni postupci za savršeno beli krompir

Krompir, jedan od najomiljenijih i najzastupljenijih sastojaka u kuhinji, ponekad može da dobije ružne tamne mrlje. Ove mrlje ne samo da utiču na estetiku jela, već mogu i da utiču na ukus i teksturu. Razumevanje uzroka i rešenja za tamne mrlje na krompiru ključno je za svakog kulinarskog entuzijastu koji teži savršenstvu u svakom obroku.
Glavni problem je što isečeni krompir se ne može dugo da izdrži na sobnoj temperaturi jer brzo dobija ružnu smeđu boju. Kao i u slučaju jabuka, nakon što ga isečete i oštetite mu ćelijsku strukturu, morate vrlo brzo da ga dalje termički obradite. Da biste sprečili da potamni, postoje dva trika koja će vam pomoći.
Profimedia
1. Potopite krompir u ledenu vodu
Kiseonik je veliki neprijatelj sirovog krompira. Proces oksidacije možete da usporite potapanjem oljuštenog krompira u posudu s ledenom vodom. Osim što ćete smanjiti protok kiseonika, usporićete i aktivnost enzima, što će krompir duže zadržati lepu boju. Preporučujemo da posudu sa vodom stavite u frižider i da krompir iskoristite u roku od 24 sata, kako ne bi nepovratno omekšao.
2. Dodajte nešto kiselo
Promenu boje takođe ćete usporiti ako spustite kiselost. Ne radi se o nekom složenom hemijskom eksperimentu, već o dodavanju limuna, limunske kiseline ili sirćeta u posudu s krompirom i vodom.

Bitno je znati
Dodajmo i to da je braonkasti krompir i dalje bezbedan za konzumaciju. Ako je stajao, recimo, sat vremena na sobnoj temperaturi i ima fleke, zaista ne morate da brinete. Oksidacija neće uticati na ukus i on će i dalje biti dobar za prženje ili pečenje. Ipak, za savršeno kremast krompir-pire i dalje ćete morati da isečete novi, kako boja ne bi upropastila krajnji proizvod.
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari