
Recept dana: Posne sarmice s orasima običan nedeljni ručak pretvaraju u pravu posnu gozbu
Svako ko proba, kaže da je bolja od mrsne varijante

Sarmice, tradicionalno jelo bogato ukusima i različitim varijacijama, oduvek su bile jedan od stubova domaće kuhinje. Međutim, većina ljudi sarme povezujes punjenjem od mesa o pirinča, što je skroz pogrešno jer postoje jednako dobre varijacije sa, recimo, ribom, sojom, ili kao u ovom receptu - orasima.
Bez obzira na to da li postite ili samo želite da se okrenete zdravijem načinu života, posne sarme s orasima predstavljaju savršen spoj tradicije i modernog pristupa ishrani. One nisu samo pogodne za one koji poste ili preferiraju vegansku ishranu, već i za sve koji žele da uživaju u bogatim aromama oraha koje ovom jelu daju posebnu notu i teksturu.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 180 minuta
Sastojci:
- 1 glavica kupusa
- 2 glavice crnog luka
- 1 veća šargarepa
- 1 šolja pirinča
- 1 šolja mlevenih oraha
- 4 grančice peršuna
- 2-3 čena belog luka
- 1 dl paradajz soka
- 1 kašičica biozačina
- 1 kašičica aleve paprike
- so, biber
Za zapršku:
- 1 kašika ulja
- 1 kašika ravna brašna
- 1 kašičica aleve paprike
Priprema:
1. Listove od kupusa odvojite, operite ako je slan i kiseo. Da bi bio sočan dok se kuva, primenite jednostavan trik s kiselim kupusom.
2. Orahe stavite u tiganj i malo prepecite pa sameljite kad se ohlade.
3. Na ulju propržite sitno seckan crni luk da zacakli pa dodajte preostalo izrendano povrće te i njega propržite.
4. Dodajte pirinač, so, biber i alevu papriku.
5. Sklonite s vatre, dodajte orahe, seckani peršunov list i promešajte.
6. Listu kupusa odsecite debelu žilu i list presecite po sredini.
7. Na sredinu polovine stavljajte kašikicu nadeva, preklopite levu, pa desnu stranu ka sredini i umotajte. Rolajte sarmice dok ne potrošite sav nadev.
8. Gotove sarme složite i šerpu kojoj po dnu rasporedite listove kupusa i nalijte paradajz sok razmućen u vodi da ogreznu.
9. Odozgo opet stavite kupus i pritisnite nečim teškim jer su posne sarme lakše od mrsnih.
10. Kuvajte dok kupus ne omekne - oko dva sata na laganoj vatri.
11. Pola sata pred kraj napravite zapršku od brašna i aleve paprike, pazeći da ne zagori pa ubacite u sarmice.
12. Lagano protresite šerpu i kuvajte još pola sata.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari