
Recept dana: Tartiflet sa slaninom i krompirom, ukus francuskih Alpa na tanjiru
Ime potiče od arapske reči „tartifla“, što znači krompir, dok samo jelo datira iz 18. veka

Tartiflet je tradicionalno jelo iz francuskih Alpa koje oduševljava svojim bogatim ukusom i jednostavnošću pripreme. Ovo jelo, sa krompirom, slaninom i sirom, predstavlja savršenu kombinaciju sastojaka za hladne dane ili kao glavno jelo za posebne prilike. Evo kako da ga pripremite kod kuće:
Vreme pripreme:
- Oko 30 minuta
Sastojci:
- 1 kg krompira
- 350 g slanine
- 1 glavica crnog luka
- 1 čen belog luka
- 3 kašike belog vina
- 60 ml pavlake za kuvanje
- 450 g sira (ili pavlake)
- so, biber
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
2. Oljuštite krompir i skuvajte ga u dubokom loncu u malo posoljene vode. Nakon kuvanja, ostavite krompir da se ohladi, a zatim ga isecite na kriške.
3. Slaninu iseckajte na šnite i pržite u tiganju dok ne postane hrskava. Prebacite prženu slaninu na tanjir obložen papirnim ubrusom da upije višak masnoće.
4. Crni luk iseckajte, pa ga propržite na maslinovom ulju dok ne postane staklast. Dodajte iseckani beli luk i pržite još minut.
5. Isključite ringlu i dodajte belo vino u tiganj sa lukom, dobro promešajte.
6. Uzmite pleh za pečenje i polovinu skuvanog krompira rasporedite po dnu. Posolite i pobiberite.
7. Preko krompira rasporedite prženu slaninu i izdinstani crni luk sa belim vinom.
8. Preostali krompir stavite preko pržene slanine i luka.
9. Prelijte sve pavlakom za kuvanje.
10. Na vrhu rasporedite tanke kriške sira.
11. Pecite tartiflet u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni Celzijusa oko 30 minuta, ili dok sir ne postane lepo zlatno smeđ.
Bon appétit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari