aktuelno

Recept dana: Šakšuka, omiljeni bliskoistočni obrok, savršen je spoj sočnog paradajza, poširanih jaja i toplih začina

15.07.2024

08:03

0

Autor: A. M.

Jelo u kojem će svi uživati

Recept dana: Šakšuka, omiljeni bliskoistočni obrok, savršen je spoj sočnog paradajza, poširanih jaja i toplih začina
Copyright Pexels

Šakšuka, jednostavno jelo za koje se veruje da potiče iz Tunisa, napravljeno je od nežno poširanih jaja u sosu od dinstanih paprika i paradajza. Začini se mogu razlikovati od recepta do recepta, ali često će podrazumevati tople začine poput kima i dimljene ili tucane paprike za malo pikantnosti. 

Mnogi smatraju da je ovo jelo izraelska hrana za doručak jer je prilično popularno u mestima poput Tel Aviva, ali ova jaja u sosu od paradajza su nešto što ćete naći u mnogim delovima severne Afrike i Bliskog istoka.

Naime, poreklo reči šakšuka potiče od arapskog za „sve izmešano“.

Ovo jelo je sjajna opcija ne samo za doručak, nego i za ručak ili večeru, zato što je lagano i brzo se sprema.

Vreme pripreme:

  • Oko 30 minuta

Sastojci:

  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 1 veliki crni luk
  • 2 zelene paprike
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica mlevenog korijandera
  • 1 kašičice mlevene paprike
  • pola kašičice mlevenog kumina
  • prstohvat ljute tucane paprike
  • 6 velikih paradajza (ili konzerva paradajz pelata)
  • 125 ml paradajz soka
  • 6 jaja
  • malo seckanog svežeg peršuna
  • malo seckane sveže nane
  • so i biber
Recept dana: Šakšuka, omiljeni bliskoistočni obrok, savršen je spoj sočnog paradajza, poširanih jaja i toplih začinaPexels
 

Priprema:

Zagrejte maslinovo ulje u većoj šerpi ili tiganju, pa dodajte iseckani luk, papriku, beli luk, začine, so i biber.

Dinstajte uz povremeno mešanje, dok povrće ne omekša.

Dodajte paradajz i sok od paradajza. Poklopite i krčkajte oko 15 minuta.

Skinite poklopac i kuvajte dok se sos ne redukuje i postane gušći.

Kašikom ili varjačom napravite šest udubljenja u sosu i njih nežno sipajte jedno po jedno jaje.

Smanjite vatru, stavite poklopac i kuvajte dok belanca ne očvrsnu.

Otklopite posudu, pospite svežim, seckanim peršunom i nanom i služite toplo uz tostiran hleb.

Bon Appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike