aktuelno

Recept dana: Turski menemen je sličan našem satarašu, ali postoje bitne razlike u pripremi

11.04.2025

07:52

0

Autor: Milica Lekić

Razbudiće vaše čulo ukusa

Recept dana: Turski menemen je sličan našem satarašu, ali postoje bitne razlike u pripremi
Copyright Profimedia

Srpska i turska kuhinja imaju mnogo sličnih jela, često prilagođenih ukusu i namirnicama određenog kraja. Jedan od zanimljivih primera je menemen – jednostavno jelo od povrća i jaja koje na prvi pogled podseća na naš tradicionalni sataraš. Ipak, postoji nekoliko važnih razlika.

Za razliku od sataraša, koji se najčešće priprema od luka, paprika i paradajza, bez dodatka jaja (ili se jaja dodaju po želji), menemen gotovo uvek uključuje jaja kao sastavni deo recepta.

Takođe, kod menemena povrće ostaje sočno i mekano, dok se kod sataraša često dinsta duže dok potpuno ne omekša i pusti sok. Menemen je začinjenije jelo, često se dodaje i mrvica ljute paprike, a u nekim varijantama koristi se i sir ili suvo meso.

Vreme pripreme:

  • 15 minuta
Recept dana: Turski menemen je sličan našem satarašu, ali postoje bitne razlike u pripremiUnsplash
 

Sastojci:

  • 4 velika jajeta
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka, srednje veličine
  • 1 paprika babura
  • 2 paradajza
  • 3 kašike paste od paradajza
  • 1/2 kašičice sušenog origana
  • so i biber po ukusu
  • peršun

Priprema:

1. Zagrejte ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa na tome propržite luk i papriku (posoljene). Ostavite da se krčka do pet minuta, dok ne omekša, uz mešanje.

2. Potom dodajte sitno seckan i prethodno oljušten paradajz i paradajz pastu. Dodajte začine, pa dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje. Paradajz treba da omekne, ali da zadrži oblik.

Recept dana: Turski menemen je sličan našem satarašu, ali postoje bitne razlike u pripremiProfimedia
 

3. Sklonite sve na jednu stranu tiganja i smanjite temperaturu na nisku. Dodajte umućeno jaje, propržite kratko da počne da se steže, pa tek potom promešajte sa smesom koja na ivici tiganja.

4. Odozgo dodajte malo seckanog peršuna i vaš ručak je spreman.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike