
Recept dana: Turski menemen je sličan našem satarašu, ali postoje bitne razlike u pripremi
Razbudiće vaše čulo ukusa

Srpska i turska kuhinja imaju mnogo sličnih jela, često prilagođenih ukusu i namirnicama određenog kraja. Jedan od zanimljivih primera je menemen – jednostavno jelo od povrća i jaja koje na prvi pogled podseća na naš tradicionalni sataraš. Ipak, postoji nekoliko važnih razlika.
Za razliku od sataraša, koji se najčešće priprema od luka, paprika i paradajza, bez dodatka jaja (ili se jaja dodaju po želji), menemen gotovo uvek uključuje jaja kao sastavni deo recepta.
Takođe, kod menemena povrće ostaje sočno i mekano, dok se kod sataraša često dinsta duže dok potpuno ne omekša i pusti sok. Menemen je začinjenije jelo, često se dodaje i mrvica ljute paprike, a u nekim varijantama koristi se i sir ili suvo meso.
Vreme pripreme:
- 15 minuta

Sastojci:
- 4 velika jajeta
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka, srednje veličine
- 1 paprika babura
- 2 paradajza
- 3 kašike paste od paradajza
- 1/2 kašičice sušenog origana
- so i biber po ukusu
- peršun
Priprema:
1. Zagrejte ulje u tiganju, na srednjoj temperaturi, pa na tome propržite luk i papriku (posoljene). Ostavite da se krčka do pet minuta, dok ne omekša, uz mešanje.
2. Potom dodajte sitno seckan i prethodno oljušten paradajz i paradajz pastu. Dodajte začine, pa dinstajte nekoliko minuta na srednjoj vatri, uz povremeno mešanje. Paradajz treba da omekne, ali da zadrži oblik.
Profimedia
3. Sklonite sve na jednu stranu tiganja i smanjite temperaturu na nisku. Dodajte umućeno jaje, propržite kratko da počne da se steže, pa tek potom promešajte sa smesom koja na ivici tiganja.
4. Odozgo dodajte malo seckanog peršuna i vaš ručak je spreman.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari