aktuelno

Slast koja traje: Kako pripremiti kompot od bresaka koji će vas grejati u hladnim danima

22.09.2024

15:03

0

Autor: A. M.

Idealan kao slatka užina, ali i dodak u desertima

Slast koja traje: Kako pripremiti kompot od bresaka koji će vas grejati u hladnim danima
Copyright Freepik

Kompot od bresaka je pravi klasik zimnice koji donosi dašak leta tokom hladnih zimskih večeri.

Zato je sada važno iskoristiti njihovu sočnost i slatkoću kako biste pripremili divan kompot koji će vas grejati i u hladnijim mesecima.

Ovaj recept ne samo da je jednostavan, već vam omogućava da sačuvate svežinu breskvi i uživate u njihovom ukusu tokom cele godine.

Priprema zimnice na ovaj način obezbeđuje zdravu i ukusnu užinu, a pasterizacija će osigurati dugotrajnost i sigurnost.

Uživajte u čarima domaće radinosti i pripremite ovaj ukusni kompot koji će postati nezaobilazni deo vaše trpeze.

Slast koja traje: Kako pripremiti kompot od bresaka koji će vas grejati u hladnim danimaFreepik
 

Recept za kompot od bresaka

Sastojci:

  • 1 kg zrelih breskvi
  • 1 l vode
  • 200 g šećera (možete prilagoditi po ukusu)
  • Sok od 1 limuna
  • Cimet ili vanila (opciono, za dodatnu aromu)
Slast koja traje: Kako pripremiti kompot od bresaka koji će vas grejati u hladnim danimaProfimedia
 

Priprema:

1. Operite breskve pod mlazom hladne vode, prepolovite ih i uklonite koštice. Ako želite, možete ih oljuštiti, ali koža će dodati teksturu i ukus.

2. U velikoj šerpi zagrijte vodu na srednjoj vatri. Kada voda proključa, dodajte šećer i mešajte dok se ne otopi.

3. Kada voda proključa, pažljivo dodajte pripremljene breskve. Kuvajte 10-15 minuta, dok ne omekšaju, ali ne dozvolite da se raspadnu.

4. Dodajte sok od limuna, cimet ili vanilu po izboru. Kuvajte još 5 minuta, pa skonite šerpu sa vatre i ostavite da se kompot ohladi na sobnoj temperaturi.

5. Sterilizujte tegle koje ćete koristiti. Napunite ih toplim kompotom, ostavljajući malo prostora na vrhu. Dobro ih zatvorite i stavite ih u široku šerpu sa vodom. Voda treba da pokrije tegle do grla.

6. Pasterizujte na srednjoj vatri 20-30 minuta, zavisno od veličine tegli. Nakon pasterizacije, izvadite ih i ostavite da se ohlade.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike