aktuelno

Slatka avantura koja će vam promeniti jutra: Recept za džem od šljiva i čokolade - u kombinaciji sa svežim hlebom dobijate najbolji doručak

07.10.2024

14:39

0

Autor: A. M.

Brzo se sprema, a još brže pojede

Slatka avantura koja će vam promeniti jutra: Recept za džem od šljiva i čokolade - u kombinaciji sa svežim hlebom dobijate najbolji doručak
Copyright Freepik

U potrazi ste za savršenim slatkim dodatkom za vaš doručak ili desert? Džem od šljiva i čokolade je prava poslastica koja će vas osvojiti svojom bogatom aromom i jedinstvenim spojem voća i čokolade.

Ovaj recept kombinuje sočne šljive sa finim notama tamne čokolade, stvarajući neodoljiv džem koji će obogatiti svaki obrok.

Slatka avantura koja će vam promeniti jutra: Recept za džem od šljiva i čokolade - u kombinaciji sa svežim hlebom dobijate najbolji doručakFreepik
 

Bilo da ga služite na toplom tostiranom hlebu, kao punjenje za kolače ili jednostavno uživate u njemu kašikom direktno iz tegle, ovaj džem će svakako biti hit u vašoj kuhinji.

Pripremite se da obradujete svoje nepce i zasladite svakodnevicu na poseban način.

Sastojci:

  • 1 kg šljiva (bez koštica, isečenih na četvrtine)
  • 300 g šećera
  • 100 ml svežeg soka od limuna
  • 100 g tamne čokolade (minimalno 70% kakaa)
  • 1 kašičica cimeta (po želji)
  • Prstohvat soli
Slatka avantura koja će vam promeniti jutra: Recept za džem od šljiva i čokolade - u kombinaciji sa svežim hlebom dobijate najbolji doručakProfimedia
 

Priprema:

1. Operite šljive, presecite ih na pola i odstranite koštice. Isecite ih na četvrtine ili manje komade.

2. U velikoj šerpi stavite iseckane šljive, šećer, sok od limuna i prstohvat soli. Pomešajte sve sastojke.

3. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi, povremeno mešajući, dok šljive ne puste sok i ne počnu da se raspadaju (oko 15-20 minuta).

4. Kada su šljive omekšale, dodajte sitno iseckanu tamnu čokoladu i cimet (ako ga koristite). Mešajte dok se čokolada potpuno ne otopi i sve se dobro sjedini.

5. Možete proveriti gustinu džema tako što ćete staviti malo smese na tanjir i ostaviti da se ohladi. Ako se stegne, gotov je. Ako želite gušći džem, kuvajte još nekoliko minuta.

6. Sterilizujte tegle (možete ih oprati vrućom vodom ili staviti u rernu na 100°C na 10-15 minuta). Napunite tople tegle džemom, ostavljajući malo prostora na vrhu.

7. Čvrsto zatvorite tegle i ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi.

8. Džem od šljiva i čokolade možete čuvati na hladnom i tamnom mestu. Kada ga otvorite, čuvajte u frižideru.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike