aktuelno

Recept dana: Šuster pita sa džemom, orasima i makom, stari predratni kolač koji se očuvao do dan-danas

12.10.2024

07:51

0

Autor: V. I.

Savršen desert za svaku priliku, koji spaja bogate ukuse tradicije s malim modernim unapređenjem

Recept dana: Šuster pita sa džemom, orasima i makom, stari predratni kolač koji se očuvao do dan-danas
Copyright Printscreen/YouTube/@SladjanaScekic

Ako ste ljubitelj tradicionalnih poslastica, šuster pita je desert koji će vas potpuno oduševiti. Ovaj recept je pravi klasik, ali uz malu modernizaciju - polovinu oraha zamenili smo makom, čime smo dobili još bogatiji i složeniji ukus.

Kombinacija punog ukusa oraha, blago gorkastog maka i osvežavajućeg domaćeg džema od kajsija stvara savršeni balans između slatkog i kiselkastog. Šuster pita je jednostavna za pripremu, a rezultat je raskošan desert koji će postati neizostavan deo vaših porodičnih okupljanja ili specijalnih prilika.

Recept dana: Šuster pita sa džemom, orasima i makom, stari predratni kolač koji se očuvao do dan-danasProfimedia
 

 

Osim što donosi bogatstvo ukusa, šuster pita se može pripremiti unapred, što je čini savršenom poslasticom za sve koji vole da budu organizovani. Sočno testo, slojevi mlevenih oraha i maka, te osvežavajući džem od kajsija, spojeni su u jednu prelepu pitu koja će očarati i vas i vaše goste!

Recept dana: Šuster pita sa džemom, orasima i makom, stari predratni kolač koji se očuvao do dan-danasPixabay
 

 

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1/4 l kisele vode
  • 1 kašičica šećera
  • 1 šolja ulja
  • 150 g oraha
  • 100 g maka
  • 250 g šećera
  • brašno po potrebi
  • 150 g džema od kajsija

Priprema:

1. U 1/4 l mlake kisele vode potopite kesicu suvog kvasca i dodajte kašičicu šećera, te ostavite da se kvasac podigne.

2. U nadošli kvasac, dodajte šolju ulja i brašno po potrebi pa zamesite mekano i glatko testo.

3. Podelite testo na pet jednakih delova.

4. Svaki deo testa razvijte oklagijom u tanku, okruglu koru.

5. Prvu koru stavite u tepsiju, premažite džemom od kajsija i obilno pospite mešavinom mlevenih oraha, maka i šećera.

6. Ponovite postupak za preostale kore, osim poslednje.

7. Kada završite slaganje, pokrijte pitu i ostavite je da nadođe oko pola sata.

8. Pecite šuster pitu u prethodno zagrejanoj rerni dok ne postane zlatnosmeđa.

9. Kada je pita gotova, premažite je još jednom slojem džema i pospite mlevenim orasima za dodatnu slast.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike