aktuelno

Praznici ne mogu bez dobrih krompirića: Poznata kuvarica Meri Beri ima trik za savršeno pečen krompir

23.12.2024

14:48

0

Autor: K. O.

Niko ne želi gnjecave ili tvrde krompiriće - za prazničnu večeru moraju da budu najbolji

Praznici ne mogu bez dobrih krompirića: Poznata kuvarica Meri Beri ima trik za savršeno pečen krompir
Pečeni krompir - Copyright Freepik

Krompir je, uz prazničnu pečenicu, verovatno najvažniji deo praznične trpeze, a niko ne želi gnjecav krompir koji se pretvara u kašu.

Srećom, poznata kuvarica Meri Beri, bivša zvezda serijala Najbolji britanski poslastičar, podelila je svoj najbolji trik za postizanje savršeno hrskave spoljašnosti krompira, uz očuvanje mekane i pahuljaste unutrašnjosti koju svi volimo.

Vreme je da svoj pečeni krompir podignete na novi nivo!

Njen glavni savet

Blago prodrmajte krompir u šerpi nakon kratkog kuvanja u ključaloj vodi.

– Kuvanje krompira pre nego što ga blago zapržite u tiganju daje mu hrskavu koricu spolja, a dodatnu hrskavost donosi griz – otkriva Meri Beri.

Praznici ne mogu bez dobrih krompirića: Poznata kuvarica Meri Beri ima trik za savršeno pečen krompirProfimedia
 

Recept za savršen pečeni krompir

Za 6 porcija:

  •     1 kg krompira (isečenog na srednje komade)
  •     50 g pšeničnog griza
  •     3 kašike suncokretovog ulja
  •     3 kašike guščije masti
  •     So

Priprema:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Stavite krompir u šerpu sa hladnom, posoljenom vodom. Pustite da provri, a zatim kuvajte oko 5 minuta dok krompir ne počne da omekšava na ivicama.

Procedite krompir i ostavite ga u cediljki da se dobro osuši. Potom ga vratite u šerpu i protresite kako bi ivice postale blago hrapave.

Dodajte griz i ponovo protresite dok se krompir ne prekrije ravnomerno. U međuvremenu, zagrejte pleh za pečenje u rerni. Sipajte mast i ulje, pa zagrevajte još 5 minuta. Ako nemate mast, možete udvostručiti količinu ulja.

Praznici ne mogu bez dobrih krompirića: Poznata kuvarica Meri Beri ima trik za savršeno pečen krompirPixabay
 

Izvadite pleh iz rerne, rasporedite krompire po njemu i pažljivo ih obložite masnoćom. Vratite pleh u rernu i pecite oko 45–55 minuta. Tokom pečenja, obavezno okrenite krompire na pola vremena kako bi se ravnomerno ispekli. Kada dobiju zlatno-smeđu boju i postanu hrskavi, izvadite ih i poslužite tople.

Ovaj trik osigurava da će vaš pečeni krompir biti savršen dodatak svakom prazničnom obroku!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike