
Recept dana: Ružice od krompira i slanine, dekorativni zalogaji koji su istovremeno hrskavi i sočni (VIDEO)
Običan prilog pretvoren u remek-delo

Kreativnost u kuhinji dostiže nove visine sa svakim originalnim receptom koji se pojavi, a ružice od krompira i slanine svakako spadaju u tu kategoriju. Ovaj recept nije samo vizuelno impresivan, već i gastronomski zadovoljavajući, jer majstorski spaja jednostavnost s elegancijom na tanjiru. Umesto da samo serviramo prilog od krompira, zašto ne bismo dodali malo umetnosti u našu kuhinju?
Zamislite tanjir na kojem se nalaze delikatno oblikovane ruže, sažimajući esenciju domaće kuhinje sa sofisticiranim dodirima. Ovaj recept ne traži od vas samo da pratite korake pripreme, već i da se prepustite kreativnom procesu, gde svaka ružica postaje mali umetnički delo.
Profimedia
Zadovoljstvu koje proizlazi iz kombinovanja jednostavnih sastojaka poput krompira, slanine, parmezana i aromatičnih dodataka kao što su ruzmarin i beli luk, stvara nešto što je istovremeno poznato i novo.
Ovaj recept nije samo o ukusu, već i o teksturi i izgledu. Kriške krompira, kada se pažljivo preklapaju i uvijaju, ne samo da formiraju lepe ruže već i omogućavaju da svaki sloj postane hrskav i zlatan, dok slanina dodaje dimljeni, sočni element koji se savršeno dopunjuje sa blagim, ali oštrim ukusom parmezana. Proces pripreme, koji uključuje pažljivo oblaganje krompira začinima i njihovo oblikovanje, nije samo korak u receptu; to je prilika da se zaista angažujemo u stvaranju nečega lepog iz običnih sastojaka.
Vreme pripreme:
- 80 minuta
Sastojci:
- 600 g krompira
- 1,5 kašike maslinovog ulja
- 1 kašičica veoma sitno isečenog svežeg ruzmarina
- 2 čena belog luka, sitno izrendana
- 1/2 kašičice soli
- 1/4 kašičice crnog bibera
- 60 g parmezana
- 6 kriški slanine
Priprema:
1. Zagrejte rernu na 190 stepni a pleh za mafine dobro nauljite.
2. Uz pomoć mandoline isecite oporane i oljuštene krompire na kriške debljine oko 2 mm (same krajeve krompira odbacite). Preporučujemo da koristite štitnik za prste, barem kada se približite oštrici.
3. Osušite kriške kuhinjskim ubrusima.
4. Bacite kriške u veliku činiju sa maslinovim uljem, ruzmarinom, belim lukom, solju i biberom i obložite sa svih strana.
5. Podelite kriške na šest delova. Pa od svakog kriške rešajte u nizu tako da se preklapaju. Obično ide oko 15 kriški za jednu ružicu. Šestinu (10 g) parmezana pospite preko kriški (oko 1 kašika), a zatim stavite krišku slanine pored njih.
6. Umotajte kriške krompira pa ih umotajte u slaninu.
7. Ređajte u pleh za mafine i nežno raširite latice tako da izgledaju kao ruža. Ponovite da biste napravili 6 ruža.
6. Pokušajte da radite što brže kako biste sprečili da krompir postane voden (nije veliki problem jer će vlaga ispariti u rerni, samo je teže raditi sa njim).
7. Pecite ruže oko 20 minuta. Potom ih zatvorite folijom i vratite u rernu na 35-45 minuta, odnosno dok krompir ne bude hrskav i omekšan do kraja.
8. Kašikom pažljivo izvadite ruže iz pleha i uživajte!
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari