aktuelno

Kupus je u trendu: Ovo je pet sjajnih načina na koje možete pripremiti ovo zdravo i ukusno povrće - neki su viralni (VIDEO)

10.01.2025

14:49

0

Autor: K. O.

Ovo skromno povrće može igrati glavnu ulogu u vašoj kuhinji.

Kupus je u trendu: Ovo je pet sjajnih načina na koje možete pripremiti ovo zdravo i ukusno povrće - neki su viralni (VIDEO)
Copyright Freepik

Kupus je jedno od najpristupačnijih i najtrajnijih povrća koje možete kupiti. Cela glavica svežeg kupusa, uz pravilno skladištenje, može trajati u frižideru dve nedelje ili duže.

Obično je veliki, pa ako koristite samo polovinu, drugu polovinu dobro zamotajte u plastičnu foliju i čuvajte u fioci za povrće — verovatno će trajati isto toliko.

Ali najbolji deo kod kupusa je njegova svestranost. Teško da ćete ostati bez ideja za njegovu upotrebu. Društvene mreže su tokom prošle godine bile prepune kreativnih recepata sa kupusom, pa evo nekoliko inspirativnih načina da ga uključite u obroke.

Kupus je u trendu: Ovo je pet sjajnih načina na koje možete pripremiti ovo zdravo i ukusno povrće - neki su viralni (VIDEO)Profimedia
 

Seckane salate

Jedna od najpoznatijih salata na internetu poslednjih godina je salata Melise Ben-Ašaj, poznate kao Baked by Melissa, sa bogatim zelenim dresingom koju je nazvala zelena boginja. Osnova ove salate je upravo seckani kupus.

Kupus je odličan za salate jer je čvršći od većine zelenog povrća, pa duže drži sitost. Hrskav je i odlično se slaže sa seckanim salatama. Njegova tekstura ostaje nepromenjena čak i kada se marinira, pa ga slobodno možete unapred pripremiti za celu nedelju.

 

 

Dinstani kupus

Baš kao i meso, sporo dinstanje kupusa u tečnosti daje mu bogat ukus i topi se u ustima. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina za pripremu kupusa, jer zahteva minimalno seckanje, a većina kuvanja se odvija u rerni. Tako dobijate jelo koje može biti zvezda stola ili savršen prilog.

Mnogi kuvari, poput Brendona Skijera koji je postao viralan sa svojim receptom za dinstani kupus 2023. godine, preporučuju da prvo propržite kriške kupusa kako bi dobile karamelizovanu koricu pre nego što ih dinstate.

 

@sad_papi A pause in my regularly scheduled holiday food to bring you braised cabbage. In a browned butter sauce. Ingredients: 1 head cabbage 2 cloves smashed garlic 3 sprigs thyme 3 tbsp butter Around two cups of chicken stock A splash of sherry vinegar Salt and pepper Directions: Quarter your cabbage then cut those quarters in half. If your cabbage is smaller, just quartering will do. Salt your cabbage all over and try to get in-between the leaves, let this sit for 30 minutes to an hour. The salt is going to pull out some water and reabsorb some with the salt. When you’re ready preheat a fry pan or sauté pan over medium heat and add some oil. Add in the cabbage and sear both faces. I like to do this kind of low and slow, get more even color all over before it chars. Which is fine charred cabbage is delicious. It took me around 8 minutes per side. Add in two tablespoons of butter and the smashed garlic and thyme. Wait for the butter to brown then add a ladle of stock. Once it’s almost dry flip your cabbage then add more stock. Repeat until the cabbage is tender and cooked all the way through. Once your happy with the cook of your cabbage add a bit of stock and the remaining butter, once it’s glazey and thick kill the heat. Add a touch of sherry vinegar, like a teaspoon. Crack in some black pepper, taste a leaf and adjust your salt. Eat up :) #food #cabbage ♬ WHEN WE WERE YOUNG - blink-182

 

Prženi kupus

Postoji mnogo varijacija prženog kupusa širom sveta, ali ovde se misli na klasičan prilog koji svi treba da poznaju. Isprženi kupus se pravi tako što se seckani kupus i luk proprže na otopljenoj svinjskoj masti, a zatim se dodaju hrskavi komadići slanine za dodatnu teksturu.

Recepti mogu uključivati različite začine ili dodatke, ali osnovni sastojci — kupus, luk i slanina — uglavnom ostaju isti.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miriam Green (@itssogood81)

 

Sarma

Sarme su tradicionalno jelo koje se može pronaći širom sveta u mnogim varijantama, a to bogatstvo prikazuju i društvene mreže. Potražite „sarma“ na Instagramu ili TikToku i pronaći ćete mnoštvo recepata za nežne listove kupusa punjene mesom, pirinčem, začinima i povrćem, često prelivenim sosom od paradajza ili slanom mešavinom sojinog sosa.

Kupus je u trendu: Ovo je pet sjajnih načina na koje možete pripremiti ovo zdravo i ukusno povrće - neki su viralni (VIDEO)Profimedia
 

Kod nas se sarma tradicionalno pravi od kiselog kupusa, međutim, postoje i razne varijante sarmi od svežih listova.

Odresci od kupusa

Iako kupus možda nije isto što i biftek, „odresci od kupusa“ podrazumevaju da se kupus seče na debele, okrugle kriške i priprema tako da postane hrskav i karamelizovan u rerni ili na tiganju.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Carleigh Bodrug (@plantyou)

 

Veća površina omogućava više karamelizacije, što obogaćuje ukus. Neki kuvari dodatno pojačavaju aromu prelivanjem odrezaka marinadom ili glazurom pre pečenja, piše Food and Wine.

BONUS VIDEO:

 

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike