
Kupus je u trendu: Ovo je pet sjajnih načina na koje možete pripremiti ovo zdravo i ukusno povrće - neki su viralni (VIDEO)
Ovo skromno povrće može igrati glavnu ulogu u vašoj kuhinji.

Kupus je jedno od najpristupačnijih i najtrajnijih povrća koje možete kupiti. Cela glavica svežeg kupusa, uz pravilno skladištenje, može trajati u frižideru dve nedelje ili duže.
Obično je veliki, pa ako koristite samo polovinu, drugu polovinu dobro zamotajte u plastičnu foliju i čuvajte u fioci za povrće — verovatno će trajati isto toliko.
Ali najbolji deo kod kupusa je njegova svestranost. Teško da ćete ostati bez ideja za njegovu upotrebu. Društvene mreže su tokom prošle godine bile prepune kreativnih recepata sa kupusom, pa evo nekoliko inspirativnih načina da ga uključite u obroke.
Profimedia
Seckane salate
Jedna od najpoznatijih salata na internetu poslednjih godina je salata Melise Ben-Ašaj, poznate kao Baked by Melissa, sa bogatim zelenim dresingom koju je nazvala zelena boginja. Osnova ove salate je upravo seckani kupus.
Kupus je odličan za salate jer je čvršći od većine zelenog povrća, pa duže drži sitost. Hrskav je i odlično se slaže sa seckanim salatama. Njegova tekstura ostaje nepromenjena čak i kada se marinira, pa ga slobodno možete unapred pripremiti za celu nedelju.
Dinstani kupus
Baš kao i meso, sporo dinstanje kupusa u tečnosti daje mu bogat ukus i topi se u ustima. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina za pripremu kupusa, jer zahteva minimalno seckanje, a većina kuvanja se odvija u rerni. Tako dobijate jelo koje može biti zvezda stola ili savršen prilog.
Mnogi kuvari, poput Brendona Skijera koji je postao viralan sa svojim receptom za dinstani kupus 2023. godine, preporučuju da prvo propržite kriške kupusa kako bi dobile karamelizovanu koricu pre nego što ih dinstate.
Prženi kupus
Postoji mnogo varijacija prženog kupusa širom sveta, ali ovde se misli na klasičan prilog koji svi treba da poznaju. Isprženi kupus se pravi tako što se seckani kupus i luk proprže na otopljenoj svinjskoj masti, a zatim se dodaju hrskavi komadići slanine za dodatnu teksturu.
Recepti mogu uključivati različite začine ili dodatke, ali osnovni sastojci — kupus, luk i slanina — uglavnom ostaju isti.
Sarma
Sarme su tradicionalno jelo koje se može pronaći širom sveta u mnogim varijantama, a to bogatstvo prikazuju i društvene mreže. Potražite „sarma“ na Instagramu ili TikToku i pronaći ćete mnoštvo recepata za nežne listove kupusa punjene mesom, pirinčem, začinima i povrćem, često prelivenim sosom od paradajza ili slanom mešavinom sojinog sosa.
Profimedia
Kod nas se sarma tradicionalno pravi od kiselog kupusa, međutim, postoje i razne varijante sarmi od svežih listova.
Odresci od kupusa
Iako kupus možda nije isto što i biftek, „odresci od kupusa“ podrazumevaju da se kupus seče na debele, okrugle kriške i priprema tako da postane hrskav i karamelizovan u rerni ili na tiganju.
Veća površina omogućava više karamelizacije, što obogaćuje ukus. Neki kuvari dodatno pojačavaju aromu prelivanjem odrezaka marinadom ili glazurom pre pečenja, piše Food and Wine.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari