aktuelno

Recept dana: Mokre moka kocke bukvalno se tope u ustima, a biće vaš omiljeni kolač uz kafu

14.01.2025

07:54

0

Autor: K. O.

Za sve ljubitelje čokolade i kafe

Recept dana: Mokre moka kocke bukvalno se tope u ustima, a biće vaš omiljeni kolač uz kafu
Copyright Printscreen/YouTube

Ako spadate u prave ljubitelje čokolade i kafe, onda su mokre moka kocke pravi izbor za vas. Uz natopljeni biskvet, ide fini čokoladni krem, pa se ovaj kolač bukvalno topi u ustima.

A da ne govorimo da ide savršeno uz kafu jer mu baš ovaj naitak i daje poseban šmek.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

  •     80 g brašna
  •     1/2 kašičice praška za pecivo
  •     10 g kakao praha
  •     1 kašika instant kafe
  •     4 žumanca
  •     50 g kristal šećera
  •     1/4 kašičice soli
  •     60 g mleka
  •     50 g biljnog ulja
  •     1 kašičica ekstrakta vanile

Za šne:

  •     4 belanca
  •     50 g šećera u prahu
  •     1/2 kašičice sirćeta

Za sirup:

  •     80 g mleka
  •     15 g šećera

Za kremu:

    Čokoladna krema:

  •         100 g slatke pavlake
  •         50 g tamne čokolade (oko 58% kakaa)
  •         2 g instant kafe
  •        300 ml slatke pavlake
  •         50 g šećera u prahu
  •         prstohvat soli

Način pripreme:

Pomešajte 60 ml vrućeg mleka i jednu kašiku instant kafe, pa ostavite sa strane.

U dublju posudu stavite šećer, dodajte 4 žumanca i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte ulje, pa nastavite sa mućenjem. Potom dodajte mleko sa kafom i lepo sve sjedinite.

Dodajte jednu kašičicu ekstrakta vanile, pa umešajte. Dodajte prosejano brašno, 10 g kakao praha, so, prašak za pecivo, sve to kroz sito. Umešajte i ostavite sa strane.

Kalup veličine 23X23 obložite pek-papirom. Uključite rernu da se zagreje na 160°C.

U posebnoj posudi umutite belanca sa sirćetom dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.

Dodajte trećinu šnea u žumanca i blago umešajte. Zatim dodajte ostatak i pažljivo sjedinite smesu.

Smesu ravnomerno sipajte u kalup veličine 23x23. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-22 minuta.

U manjoj šerpi zagrejte mleko i šećer dok se šećer ne rastvori. Ostavite da se ohladi.

Ugrejte 100 g slatke pavlake na laganoj vatri. Dodajte čokoladu i instant kafu, mešajte dok se ne rastope. Ohladite i stavite u frižider da se stegne.

Kada se stegne dodajte 300 ml slatke pavlake sa šećerom u prahu i prstohvatom soli i mutite dok ne bude čvrsto.

Sastavljanje kolača:

Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa i prelijte sirupom. Na biskvit ravnomerno rasporedite krem. Odozgo kroz sito stavite kakao. 

Ohladite u frižideru najmanje 2-3 sata pre serviranja.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike