
Recept dana: Mokre moka kocke bukvalno se tope u ustima, a biće vaš omiljeni kolač uz kafu
Za sve ljubitelje čokolade i kafe

Ako spadate u prave ljubitelje čokolade i kafe, onda su mokre moka kocke pravi izbor za vas. Uz natopljeni biskvet, ide fini čokoladni krem, pa se ovaj kolač bukvalno topi u ustima.
A da ne govorimo da ide savršeno uz kafu jer mu baš ovaj naitak i daje poseban šmek.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
Za biskvit:
- 80 g brašna
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 10 g kakao praha
- 1 kašika instant kafe
- 4 žumanca
- 50 g kristal šećera
- 1/4 kašičice soli
- 60 g mleka
- 50 g biljnog ulja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za šne:
- 4 belanca
- 50 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sirćeta
Za sirup:
- 80 g mleka
- 15 g šećera
Za kremu:
Čokoladna krema:
- 100 g slatke pavlake
- 50 g tamne čokolade (oko 58% kakaa)
- 2 g instant kafe
- 300 ml slatke pavlake
- 50 g šećera u prahu
- prstohvat soli
Način pripreme:
Pomešajte 60 ml vrućeg mleka i jednu kašiku instant kafe, pa ostavite sa strane.
U dublju posudu stavite šećer, dodajte 4 žumanca i mutite dok se šećer ne istopi. Dodajte ulje, pa nastavite sa mućenjem. Potom dodajte mleko sa kafom i lepo sve sjedinite.
Dodajte jednu kašičicu ekstrakta vanile, pa umešajte. Dodajte prosejano brašno, 10 g kakao praha, so, prašak za pecivo, sve to kroz sito. Umešajte i ostavite sa strane.
Kalup veličine 23X23 obložite pek-papirom. Uključite rernu da se zagreje na 160°C.
U posebnoj posudi umutite belanca sa sirćetom dok ne postanu penasta. Postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst šne.
Dodajte trećinu šnea u žumanca i blago umešajte. Zatim dodajte ostatak i pažljivo sjedinite smesu.
Smesu ravnomerno sipajte u kalup veličine 23x23. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20-22 minuta.
U manjoj šerpi zagrejte mleko i šećer dok se šećer ne rastvori. Ostavite da se ohladi.
Ugrejte 100 g slatke pavlake na laganoj vatri. Dodajte čokoladu i instant kafu, mešajte dok se ne rastope. Ohladite i stavite u frižider da se stegne.
Kada se stegne dodajte 300 ml slatke pavlake sa šećerom u prahu i prstohvatom soli i mutite dok ne bude čvrsto.
Sastavljanje kolača:
Ohlađeni biskvit izvadite iz kalupa i prelijte sirupom. Na biskvit ravnomerno rasporedite krem. Odozgo kroz sito stavite kakao.
Ohladite u frižideru najmanje 2-3 sata pre serviranja.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari