
Da li biste jeli crnca bez jaja? Ovo je priča o kolačima čudnih imena
Od pijanog kolača, pa sve do lenje žene

Kolači su neizostavni deo srpske kuhinje, a pored bogatog ukusa, često privlače pažnju i neobičnim nazivima. Od pijanog kolača do lenje žene, neki od ovih specijaliteta imaju priče koje su zanimljive koliko i njihovi ukusi.
Kulinarska tradicija s dozom humora
Mnogi nazivi starih kolača nastali su iz narodnog humora, praktičnosti ili asocijacija na njihov izgled. Svekrvino oko je kolač čija sredina izgleda kao veliko oko koje 'prati' snaju, dok je crnac bez jaja dobio ime zbog tamnog testa, a pravljen je bez upotrebe jaja – verovatno iz skromnosti ili potrebe za uštedom.
Printscreen/YouTube
Pijani kolač se priprema s dodatkom alkohola, pa otuda i njegovo veselo ime, dok je lenja žena jednostavan, ali ukusan kolač koji ne zahteva mnogo truda u pripremi.
Još neobičnih naziva
Neki kolači u nazivu nose i određene stereotipe ili humorističke aluzije. Gurabije lude babe su prhki kolačići, dok dudov prst podseća na duguljast oblik zrelog duda.
Popara torta nastala je verovatno kao 'reciklaža' starih biskvita, dok ljubavni greh sugeriše dekadentnu kombinaciju čokolade i krema.
Printscreen/YouTube
Ovi kolači su dokaz da kulinarska tradicija nije samo stvar ukusa, već i duha, maštovitosti i humora. Zato, sledeći put kada budete uživali u nekom od njih, setite se i priče koja se krije iza neobičnog imena!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari