
Recept dana: Neprevaziđena ambasador torta, zapostavljen klasik naše kuhinje na starinski način
Nekada čest gost na trpezama u Srbiji, sada se retko viđa

Znamo da su moderno vreme i užurbani stil života uzeli svoj danak, pa se torte sa korama koje se peku, te raskošnim filovima sve ređe spremaju.
Jedan od tih zaboravljenih, a neprevaziđenih klasika je ambasador torta. Samo ime kaže da je se ne bi postideli ni na dvoru. Nekada se pravila za važne porodične dane i nosila na veselja.
U nju idu i lešnici, i bademi, i čokolada... Dovoljno da znate da je ukus neprevaziđen.
Vreme pripreme:
- 120 minuta
Sastojci za 12 osoba:
Prva tamna kora:
- 6 jaja
- 6 ravnih kašika prezli
- 100 g mlevenih, oljuštenih lešnika
- kašičica praška za pecivo
- 75 g istopljene čokolade
- 6 kašika šećera
Druga svetla kora:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 ravnih kašika prezli
- kašičica praška za pecivo
- 80 g mlevenih, blanširanih badema
Fil:
- 13 žumanaca
- 200 g šećera
- sok jednog limuna
- 150 ml mleka
- 3 vanilina šećera
- 1 kesica praška za puding ukus vanile
- 100 g bele čokolade
- 250 g margarina ili putera
Priprema:
Za prvu koru umutiti penasto jaja. Dodati šećer i mutiti dalje oko desetak minuta dok masa ne "pobeli". Sipati otopljenu čokoladu koja ne sme da bude vruća, dodati lešnike, prezle i prašak za pecivo.
Sve sjediniti i peći u plehu obloženom pek-papirom prečnika 32 cm oko 30 do 35 minuta na srednjoj rešetki u rerni. Kada je gotova, kratko ohladiti, pa prebaciti na tacnu.
Za drugu koru umutiti penasto belanca sa malo soli, bukvalno prstohvat. Dodati šećer i mutiti dalje dok sneg ne postane čvrst. Dodati prezle, bademe i prašak za pecivo.
Profimedia
Sve sjediniti i peći isto kao i prvu koru. Kada je gotova, prohladiti i prebaciti na tacnu.
Za fil na pari skuvati krem od žumanaca, mleka, vanilinog šećera, 100 g šećera, bele čokolade i praška za puding.
Na kraju dodati limunov sok. Skloniti sa pare i ohladiti. Penasto umutiti margarin ili puter sa 100 g šećera. Dodavati u umućen margarin kašiku po kašiku krema i dalje mutiti mikserom dok se ne utroši krem.
Na kraju ukrasiti sa dva šlaga u prahu umućena sa 200 ml kisele vode prema uputstvu: Možete preko staviti i re i rendanom čokoladom. Ostaviti preko noći u frižderu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari