
Recept dana: Francuska galeta sa jabukama - savršena kombinacija hrskave, rustične korice i sočnog voća
Malo drugačija verzija pite

Zaboravite na savršeno oblikovane pite i komplikovana testa - galeta je francuski desert koji slavi jednostavnost i neodoljivi ukus.
Hrskava puterasta korica, sočne jabuke prožete cimetom i blaga nota muskatnog oraščića stvaraju toplu, domaću aromu kojoj je teško odoleti.
Ono što ovu poslasticu čini posebnom jeste njena spontanost - ne morate da brinete o savršenom obliku ili preciznom sečenju testa.
Sve što vam je potrebno jesu kvalitetni sastojci i malo strpljenja dok se u rerni širi miris sveže pečenog voća i maslaca.
Bilo da je poslužite uz sladoled od vanile ili jednostavno uživate u njenoj toploj, rustičnoj teksturi - jedno je sigurno: ova galeta će vas osvojiti na prvi zalogaj.
Pexels
Vreme pripreme:
- dva sata
Sastojci:
Testo za koru:
- 190 g univerzalnog brašna (plus malo za posipanje radne površine)
- 25 g kristalnog šećera
- 1/4 kašičice soli
- 115 g hladnog neslanog putera, isečenog na kockice
- 60 ml ledeno hladne vode (po potrebi dodati još 1-2 kašike)
- Za premazivanje: 1 jaje umućeno sa 15 ml mleka
- šećer za posipanje
Fil:
- 3-4 jabuke (oko 500–600 g), oljuštene i isečene na kriške
- 50 g smeđeg šećera
- 12 g brašna
- 2 kašičice svežeg limunovog soka
- 1 kašičica mlevenog cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog muskatnog oraščića

Priprema:
1. U srednjoj posudi pomešajte brašno, šećer i so. Dodajte hladan puter i prstima ili viljuškama sjedinite dok smesa ne podseća na krupne mrvice. Postepeno sipajte hladnu vodu i mesite dok testo ne postane kompaktno. Ako je suvo, dodajte još malo vode. Oblikujte testo u loptu, umotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider na najmanje sat vremena (može stajati do 3 dana).
2. Dok se testo hladi, u velikoj posudi pomešajte jabuke, smeđi šećer, brašno, limunov sok, cimet i muskatni oraščić. Dobro promešajte i ostavite pokriveno u frižideru dok testo ne bude spremno.
3. Kada je ohlađeno, na blago pobrašnjenoj površini razvijte testo u krug prečnika oko 30 cm. Pažljivo ga prebacite na pleh obložen papirom za pečenje.
4. Jabuke rasporedite na sredinu testa, ostavljajući oko pet centimetara ivice slobodno. Možete ih jednostavno rasporediti ili složiti u koncentrične krugove za lepši izgled.
5. Preklopite ivice testa preko jabuka, preklapajući ih gde je potrebno, i blago ih pritisnite da se učvrste.
6. Ivice testa premažite umućenim jajetom sa mlekom i, po želji, pospite krupnim šećerom. Galetu stavite u frižider na najmanje 15-20 minuta da zadrži oblik tokom pečenja.
7. Ugrejte rernu na 200 stepeni. Pecite galetu oko 35 minuta, dok korica ne dobije zlatno-smeđu boju, a fil blago ne zapeni.
8. Izvadite galetu iz rerne i ostavite je da se hladi na plehu 10 minuta pre nego što je isečete. Po želji, poslužite je uz kuglu sladoleda od vanile.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari