
Recept dana: Grčki pileći bataci s krompirom - sočno i aromatično jelo kojem se ne može odoleti
Započnite kulinarsko putovanje bez napuštanja kuhinje

Za ljubitelje jednostavnih, ali ukusom bogatih jela, ovo je savršen recept koji spaja sve što volimo: sočne pileće batake, hrskave krompire, a sve to začinjeno limunom, belim lukom i mirisnim začinima.
Grčki pileći bataci sa krompirom savršen su izbor za obrok koji je istovremeno ukusan, hranljiv i jednostavan za pripremu.
Kombinacijom svežih limuna, maslinovog ulja i začina, ovo jelo će vas transportovati u sunčanu Grčku, čak i ako ste u svojoj kuhinji.
Ovaj recept nije samo ukusan, već i brz - idealan za sve koji žele da uživaju u domaćem obroku sa daškom mediteranske kuhinje.

Vreme pripreme:
- 1 sat
Sastojci:
- 4 veća pileća bataka (mogu i karabataci)
- 700 g krompira, oljušteni i iseckani
- 120 ml sveže ceđenog limunovog soka
- 120 ml maslinovog ulja
- 6 čena belog luka, sitno iseckanih
- 1 kašika sušenog origana
- 1 kašika soli
- 1 kašičica sušenog ruzmarina
- 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera
- 250 ml pileće supe

Priprema:
1. Prvo pripremite sve sastojke i zagrejte rernu na 220 stepeni. Lagano nauljite veliki pleh za pečenje.
2. U velikoj posudi pomešajte pileće batake i krompire. Dodajte limunov sok, maslinovo ulje, beli luk, sušeni origano, so, ruzmarin i crni biber. Dobro promešajte dok se piletina i krompir ravnomerno ne oblože začinima.
3. Stavite pileće batake u pleh, sa kožom okrenutom nagore. Okružite ih krompirima. Prelijte sa 150 ml pileće supe. Preostalu marinadu iz posude rasporedite po piletini i krompiru.
4. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni 20 minuta. Zatim, promešajte piletinu i krompire, a batake ponovo stavite sa kožom okrenutom nagore.
5. Nastavite pečenje dok piletina ne postane zlatno smeđa i skuvana do kraja, oko još 25 minuta.
6. Prebacite piletinu na tanjir za serviranje i držite je toplom. Krompire ostavite u plehu. Uključite rernu na funkciju grila ili postavite na najvišu temperaturu. Ponovo promešajte krompire, kako bi upili tečnost iz pleha, i stavite pleh ispod grila. Pecite još oko 3 minuta dok krompiri ne postanu hrskavi. Prebacite krompire na tanjir sa piletinom.
7. Stavite pleh na šporet na srednje jakoj vatri. Dodajte preostalu pileću supu i izgrebite sve zapečene delove sa dna pleha. Procedite tečnost iz pleha i prelijte je po piletini i krompirima.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari