aktuelno

Zašto treba u ishranu da uvedete harisu, sjajnu čili pastu koja će unaprediti vaše kulinarske veštine

04.03.2025

14:51

0

Autor: K. O.

Otkrijte ovu ljutu, dimljenu i neverovatno svestranu čili pastu

Zašto treba u ishranu da uvedete harisu, sjajnu čili pastu koja će unaprediti vaše kulinarske veštine
Copyright Profimedia

Kada naiđete na recept poput harisa piletine koji izgleda neodoljivo, možda ćete imati nekoliko pitanja: Šta je tačno harisa? Kakvog je ukusa? I da li je lako nabaviti? Srećom, odgovori su jednostavni. 

Harisa je dimljena čili pasta koja se široko koristi u severnoafričkoj i bliskoistočnoj kuhinji i postaje sve popularnija među kuvarima u domaćinstvima. Njena najveća prednost je svestranost – može se koristiti kao začin za pečeno meso i povrće, kao dodatak jogurtu ili uz tadžin, a sjajan je pojačivač ukusa u jelima sa pasuljem, pirinčem i testeninom. Evo kako da je koristite.

Šta je harisa?

Harisa je ljuta, dimljena i aromatična čili pasta poreklom iz Tunisa, koja je veoma popularna u severnoafričkoj kuhinji. Može imati umerenu ili intenzivnu ljutinu, u zavisnosti od vrste čilija koji se koristi. Njena upotreba je raznolika – možete je namazati na meso pre pečenja ili njome začiniti lososa za brz, ali izuzetno ukusan obrok. Dodajte je u kuvani pirinač, kuskus, testeninu ili pasulj kako biste pojačali aromu i začinili jelo.

Zašto treba u ishranu da uvedete harisu, sjajnu čili pastu koja će unaprediti vaše kulinarske veštineProfimedia
 

Gde možete nabaviti harisu?

Harisa je dostupna u specijalizovanim prodavnicama, supermarketima i online prodavnicama. Možete je naći u tubama, teglama ili malim konzervama, sličnim konzervi paradajz paste. Postoji i suva verzija u obliku začinske mešavine. Ako recept zahteva pastu, najbolji izbor je tuba ili konzerva, dok se suva verzija može koristiti za suvo mariniranje mesa, kao u receptu za grilovane škampe sa harisom.

Možete li napraviti harisu kod kuće?

Domaća harisa nije komplikovana za pripremu. U Tunisu, gde je harisa ključni deo kulinarske tradicije, recepti i sastojci variraju od regiona do regiona. Osnovni recept uključuje sušene čili paprike, beli luk, so i začine poput korijandera i kumina, koji se zajedno melju u pastu.

Zašto treba u ishranu da uvedete harisu, sjajnu čili pastu koja će unaprediti vaše kulinarske veštineProfimedia
 

Kako koristiti harisu u kuvanju?

Postoji mnogo načina da dodate harisu u svoje recepte. Evo nekoliko:

Obogatite mesni sos – dodajte kašiku harise u ragu poput Začinjenog harisa ragu sosa za dublji i bogatiji ukus.

Začinite kokice – umešajte malo harise u istopljeni puter i prelijte preko kokica ili napravite začinski puter sa harisom i koristite ga za odrezak.

Poboljšajte pečenu bundevu – u ovom receptu domaća harisa se jednostavno pomeša sa bundevom pre pečenja.

Napravite severnoafričku verziju lazanje – koristite jagnjetinu i harisu za bogatiji ukus.

Zašto treba u ishranu da uvedete harisu, sjajnu čili pastu koja će unaprediti vaše kulinarske veštinePixabay
 

Dodajte salatama pikantnu notu – umešajte kašičicu harise u ranch preliv i poslužite uz pileća krilca ili seckano sveže povrće.

Obogatite punjena jaja – dodajte harisu u nadev od žumanaca kako biste dobili pikantniju verziju.

Pripremite čilbir – tradicionalno tursko jelo od jogurta i poširanih jaja, preliveno hrskavim prelivom od harise.

Začinite pire krompir – dodajte malo harise u klasični pire za bogatiji i začinjeniji ukus.

Bilo da želite da unesete malo egzotike u svakodnevna jela ili eksperimentišete sa novim ukusima, harisa je začin koji će svako jelo podići na viši nivo, piše Food and Wine.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike