
Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnim
Probajte i uverite se i sami

Industrijski kečap, majonez i senf često sadrže veštačke dodatke, konzervanse i prekomerne količine šećera ili soli.
Ako želite zdravije i ukusnije verzije ovih popularnih sosova, priprema kod kuće je pravo rešenje.
Ne samo da ćete imati kontrolu nad sastojcima, već ćete i uživati u bogatijem, prirodnijem ukusu.
Evo kako možete jednostavno napraviti domaći kečap, majonez i senf bez štetnih aditiva.

Domaći kečap - bez veštačkih zaslađivača
Kečap iz prodavnice obično sadrži puno šećera i kukuruznog sirupa. Ovaj recept nudi prirodniju alternativu.
Sastojci:
- 1 kg svežeg paradajza (ili 500 g pelata)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice bibera
- ½ kašičice cimeta (opciono, za bogatiji ukus)
- ½ kašičice dimljene paprike (opciono)
Priprema:
Savršen uz: domaće pomfrit, sendviče ili kao dodatak jelima od mesa.
Profimedia
Domaći majonez - kremast i bez konzervansa
Većina kupovnih majoneza sadrži veštačke stabilizatore i rafinisana ulja. Ovaj recept je brz, jednostavan i mnogo zdraviji.
Sastojci:
- 1 sveže jaje (sobne temperature)
- 1 kašičica senfa
- 1 kašika limunovog soka ili sirćeta
- 200 ml hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
- So i biber po ukusu
Priprema:
Odličan za: sendviče, salate i kao baza za razne umake.
Profimedia
Domaći senf - ljutkasti klasik bez veštačkih dodataka
Ako volite intenzivan ukus senfa, domaća verzija će vas oduševiti. Priprema traje nekoliko minuta, a senf možete čuvati nedeljama.
Sastojci:
- 100 g semenki gorušice (žute ili crne)
- 100 ml jabukovog sirćeta
- 50 ml vode
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice kurkume (za boju i dodatni ukus)
Priprema:
Sjajan uz: roštilj, kobasice, sendviče i kao dodatak raznim sosovima.

BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari