aktuelno

Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnim

05.02.2025

14:48

0

Autor: A. M.

Probajte i uverite se i sami

Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnim
Domaći sosevi - Copyright Profimedia

Industrijski kečap, majonez i senf često sadrže veštačke dodatke, konzervanse i prekomerne količine šećera ili soli.

Ako želite zdravije i ukusnije verzije ovih popularnih sosova, priprema kod kuće je pravo rešenje.

Ne samo da ćete imati kontrolu nad sastojcima, već ćete i uživati u bogatijem, prirodnijem ukusu.

Evo kako možete jednostavno napraviti domaći kečap, majonez i senf bez štetnih aditiva.

Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnimPexels
 

Domaći kečap - bez veštačkih zaslađivača

Kečap iz prodavnice obično sadrži puno šećera i kukuruznog sirupa. Ovaj recept nudi prirodniju alternativu.

Sastojci:

  • 1 kg svežeg paradajza (ili 500 g pelata)
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike jabukovog sirćeta
  • 2 kašike meda ili javorovog sirupa
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice bibera
  • ½ kašičice cimeta (opciono, za bogatiji ukus)
  • ½ kašičice dimljene paprike (opciono)

Priprema:

  • Paradajz iseckajte i stavite u šerpu. Dodajte naseckan crni i beli luk.
  • Kuvajte na srednjoj vatri dok paradajz ne omekša i pusti sok (20-30 minuta).
  • Dodajte sirće, med, so, biber i začine po želji. Kuvajte još 10 minuta.
  • Smesu izblendirajte i propasirajte kroz cediljku za finu teksturu.
  • Kuvajte još 10 minuta dok ne dobijete željenu gustinu.
  • Sipajte u sterilne tegle ili flaše i čuvajte u frižideru do dve nedelje.
  • Savršen uz: domaće pomfrit, sendviče ili kao dodatak jelima od mesa.

    Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnimProfimedia
     

    Domaći majonez - kremast i bez konzervansa

    Većina kupovnih majoneza sadrži veštačke stabilizatore i rafinisana ulja. Ovaj recept je brz, jednostavan i mnogo zdraviji.

    Sastojci:

    • 1 sveže jaje (sobne temperature)
    • 1 kašičica senfa
    • 1 kašika limunovog soka ili sirćeta
    • 200 ml hladno ceđenog maslinovog ili suncokretovog ulja
    • So i biber po ukusu

    Priprema:

  • U usku posudu (najbolje čašu od štapnog miksera) dodajte jaje, senf, limunov sok i prstohvat soli.
  • Štapni mikser postavite na dno posude i uključite ga.
  • Dok miksate, postepeno dodajte ulje u tankom mlazu.
  • Kada majonez postane gust i kremast, dodajte so i biber po ukusu.
  • Čuvajte u zatvorenoj tegli u frižideru do pet dana.
  • Odličan za: sendviče, salate i kao baza za razne umake.

    Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnimProfimedia
     

    Domaći senf - ljutkasti klasik bez veštačkih dodataka

    Ako volite intenzivan ukus senfa, domaća verzija će vas oduševiti. Priprema traje nekoliko minuta, a senf možete čuvati nedeljama.

    Sastojci:

    • 100 g semenki gorušice (žute ili crne)
    • 100 ml jabukovog sirćeta
    • 50 ml vode
    • 1 kašika meda ili javorovog sirupa
    • 1 kašičica soli
    • ½ kašičice kurkume (za boju i dodatni ukus)

    Priprema:

  • Semenke gorušice potopite u sirće i vodu i ostavite da odstoje 24 sata.
  • Nakon toga, smesu izblendirajte dok ne dobijete željenu teksturu (možete ostaviti krupnije delove za rustičan izgled).
  • Dodajte med, so i kurkumu, pa dobro promešajte.
  • Sipajte u sterilne tegle i čuvajte u frižideru do mesec dana.
  • Sjajan uz: roštilj, kobasice, sendviče i kao dodatak raznim sosovima.

    Zaboravite na kupovne sosove: Napravite domaći kečap, majonez i senf - zdravije alternative kupovnimProfimedia
     

    BONUS VIDEO:

    Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

    Možda vas zanima

    Najčitanije Vesti

    Ostale vesti iz rubrike