
Recept dana: Lenja pita sa borovnicama - slasna i neodoljiva kombinacija prhkog testa i sočnog voća
Ovaj klasik se vraća na velika vrata i to sa modernim obrtom - osvežavajućim plavim bobicama umesto tradicionalnih jabuka

Postoje kolači koji se prave da impresioniraju, i oni koji se prave da uteše. Lenja pita sa borovnicama pripada ovoj drugoj, toplijoj kategoriji - jednostavna, mirisna i nežna, kao vikend bez obaveza.
Nema tu spektakularnih ukrasa, niti složenih tehnika. Samo miris putera, slatka kiselost borovnica i onaj prvi zalogaj koji vas, ni ne znate kako, vrati par godina unazad.
U detinjstvo. U kuhinju vaše bake. Ili u neko sunčano popodne kada ste shvatili da sreća zna da stane u običan pleh kolača.
Ova pita je za sve koji žele desert bez žurbe, ali punog ukusa. Da se pravi lako, a jede polako.

Vreme pripreme:
- Oko sat vremena
Sastojci:
Za testo:
- 400 g brašna
- 180 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 jaja
- Prstohvat soli
Za fil:
- 300-400 g svežih ili zamrznutih borovnica
- 2 kašike šećera (po ukusu)
- 1 kašika griza ili gustina (da upije višak soka)
- Po želji: korica limuna ili vanila za dodatnu aromu

Priprema:
1. Prvo pripremite testo. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac i prstima ga utrljajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu strukturu.
2. Dodajte jaja i zamesite glatko testo. Ako je previše suvo, dodajte kašiku-dve kisele pavlake ili mleka. Testo podelite na dva dela - jedan neka bude malo veći od drugog. Manji deo stavite u zamrzivač na 10-ak minuta.
3. Veći deo testa razvaljajte i stavite u pleh (20x30 cm) obložen papirom za pečenje.
4. Borovnice pomešajte sa šećerom i grizom/gustinom. Po želji dodajte malo korice limuna. Rasporedite preko testa.
5. Izvadite zamrznuti deo testa i izmrvite ga rukama preko borovnica tako da dobijete rustičan „poklopac“.
6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok gornji sloj ne dobije zlatnu boju.
7. Ohladite, po želji pospite prah šećerom i secite na kocke.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari