aktuelno

Recept dana: Lenja pita sa borovnicama - slasna i neodoljiva kombinacija prhkog testa i sočnog voća

24.03.2025

07:49

0

Autor: A. M.

Ovaj klasik se vraća na velika vrata i to sa modernim obrtom - osvežavajućim plavim bobicama umesto tradicionalnih jabuka

Recept dana: Lenja pita sa borovnicama - slasna i neodoljiva kombinacija prhkog testa i sočnog voća
Copyright Printscreen/YouTube

Postoje kolači koji se prave da impresioniraju, i oni koji se prave da uteše. Lenja pita sa borovnicama pripada ovoj drugoj, toplijoj kategoriji - jednostavna, mirisna i nežna, kao vikend bez obaveza.

Nema tu spektakularnih ukrasa, niti složenih tehnika. Samo miris putera, slatka kiselost borovnica i onaj prvi zalogaj koji vas, ni ne znate kako, vrati par godina unazad.

U detinjstvo. U kuhinju vaše bake. Ili u neko sunčano popodne kada ste shvatili da sreća zna da stane u običan pleh kolača.

Ova pita je za sve koji žele desert bez žurbe, ali punog ukusa. Da se pravi lako, a jede polako.

Recept dana: Lenja pita sa borovnicama - slasna i neodoljiva kombinacija prhkog testa i sočnog voćaPrintscreen/YouTube
 

Vreme pripreme:

  • Oko sat vremena

Sastojci:

Za testo:

  • 400 g brašna
  • 180 g maslaca (hladnog, isečenog na kockice)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 jaja
  • Prstohvat soli

Za fil:

  • 300-400 g svežih ili zamrznutih borovnica
  • 2 kašike šećera (po ukusu)
  • 1 kašika griza ili gustina (da upije višak soka)
  • Po želji: korica limuna ili vanila za dodatnu aromu
Recept dana: Lenja pita sa borovnicama - slasna i neodoljiva kombinacija prhkog testa i sočnog voćaPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

1. Prvo pripremite testo. U većoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli. Dodajte hladan maslac i prstima ga utrljajte u suve sastojke dok ne dobijete mrvičastu strukturu.

2. Dodajte jaja i zamesite glatko testo. Ako je previše suvo, dodajte kašiku-dve kisele pavlake ili mleka. Testo podelite na dva dela - jedan neka bude malo veći od drugog. Manji deo stavite u zamrzivač na 10-ak minuta.

3. Veći deo testa razvaljajte i stavite u pleh (20x30 cm) obložen papirom za pečenje.

4. Borovnice pomešajte sa šećerom i grizom/gustinom. Po želji dodajte malo korice limuna. Rasporedite preko testa.

5. Izvadite zamrznuti deo testa i izmrvite ga rukama preko borovnica tako da dobijete rustičan „poklopac“.

6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35-40 minuta, dok gornji sloj ne dobije zlatnu boju.

7. Ohladite, po želji pospite prah šećerom i secite na kocke.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike