
Recept dana: Posna lenja pita na vodi - preukusan kolač idealan za Veliki petak, toliko će vam se dopasti da ćete ga uvek tako spremati
Fantazija od svega nekoliko jeftinih sastojaka

Čuvena lenja pita je kolač koji mnogi obožavaju, a njegova osnova su testo i jabuke. Ipak, s obzirom na to da je u toku Uskršnji post, a da na Veliki petak poste i oni koji se nisu pridržavali posta, napravite ovu preukusnu poslasticu samo na vodi.
Priprema nije ni najmanje komplikovana, kolač provereno uspeva svima, a neće vam biti potrebno ni mnogo novca za sastojke.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 40 minuta
Sastojci:
Za testo:
- 2 šolje brašna
- 2 šolje griza
- 1 šolja šećera
- 1 prašak za pecivo
- šećer u prahu za posipanje

Za fil:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 1 šolja šećera
- 1 kašičica cimeta
- 1 limun
- 1 vanilin šećer

Priprema:
Izrendajte jabuke, a zatim dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i koru limuna koju ste prethodno izrendali. Sve dobro pomešajte i ostavite sa strane, a u drugoj posudi pomešajte griz, brašno, šećer i prašak za pecivo, pa sve promešajte.
Smesu podelite na tri jednaka dela, pa u tepsiju sipajte trećinu smese i izjednačite. Zatim stavite polovinu fila, sipajte drugi deo smese, pa ponovo fil i na kraju treći deo smese. Sve pokrijte i ostavite da odstoji 10 minuta.
Pecite lenju pitu oko 40 minuta na 200 stepeni, a zatim je pospite šećerom u prahu, pokrijte krpom i ostavite do sutradan, jer će jabuke za to vreme pustiti sok i lepše će se povezivati sa testom.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari