aktuelno

Recept dana: Pileći bataci u slatko-ljutom sosu, aromatična i pikantna čarolija koja obara s nogu

27.03.2025

07:51

0

Autor: A. M.

Garantovano će vam popraviti dan

Recept dana: Pileći bataci u slatko-ljutom sosu, aromatična i pikantna čarolija koja obara s nogu
Copyright Freepik

Postoje dani kada vam je potreban obrok koji greje dušu. Nešto što miriše na domaće, a ima ukus kao da je stiglo iz najboljeg restorana u gradu.

Upravo takvi su pileći bataci u slatko-ljutom sosu - jelo koje spaja poznato i novo u jednom zalogaju.

Zamislite sočne batake, marinirane u bogatom, lepljivom sosu punom meda, belog luka, soja sosa i začina, koji se tokom pečenja karamelizuje u savršenom balansu slatkog i pikantnog.

Hrskava korica spolja, mekano i sočno meso iznutra - baš ono što vam treba posle napornog dana.

Ovo nije samo recept, već mali ritual koji donosi zadovoljstvo i miris doma, svaki put kad ga pripremite. Jednostavno, brzo, a neodoljivo - jednom kad probate, vraćaćete mu se iznova.

Recept dana: Pileći bataci u slatko-ljutom sosu, aromatična i pikantna čarolija koja obara s noguFreepik
 

Vreme pripreme: 

  • 45 minuta

Sastojci:

Za batake:

  • 8 pilećih bataka (ili po želji)
  • So i biber (po ukusu)
  • Malo ulja za podmazivanje pleha

Za slatko-ljuti sos:

  • 3 kašike meda (ili smeđeg šećera)
  • 2 kašike soja sosa
  • 2 kašike kečapa (ili paradajz sosa)
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 kašičica susamovog ulja (opciono, ali daje sjajnu aromu)
  • 2 kašičice ljutog sosa (ili ljute tucane paprike)
  • 2 čena belog luka (sitno seckana ili izrendana)
Recept dana: Pileći bataci u slatko-ljutom sosu, aromatična i pikantna čarolija koja obara s noguFreepik
 

Priprema:

1. U manjoj činiji pomešajte sve sastojke za slatko-ljuti sos dok se med i začini lepo ne sjedine.

2. Pileće batake operite i posolite, pobiberite po ukusu. Stavite ih u veću posudu ili zip kesu i prelijte sosom. Dobro ih uvaljajte da budu ravnomerno prekriveni. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (idealno preko noći).

3. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje ili lagano premažite uljem. Poređajte batake u jednom sloju, kožom nadole, i prelijte ostatkom marinade.

4. Pecite 20 minuta, zatim okrenite batake i pecite još 20-25 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-karamelizovanu boju, a meso ne bude mekano i sočno.

5. Po želji: pred kraj pečenja (poslednjih 5 minuta) možete premazati dodatnom marinadom i uključiti gril opciju u rerni za još lepšu i hrskaviju koricu.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike