
Recept dana: Pileći bataci u slatko-ljutom sosu, aromatična i pikantna čarolija koja obara s nogu
Garantovano će vam popraviti dan

Postoje dani kada vam je potreban obrok koji greje dušu. Nešto što miriše na domaće, a ima ukus kao da je stiglo iz najboljeg restorana u gradu.
Upravo takvi su pileći bataci u slatko-ljutom sosu - jelo koje spaja poznato i novo u jednom zalogaju.
Zamislite sočne batake, marinirane u bogatom, lepljivom sosu punom meda, belog luka, soja sosa i začina, koji se tokom pečenja karamelizuje u savršenom balansu slatkog i pikantnog.
Hrskava korica spolja, mekano i sočno meso iznutra - baš ono što vam treba posle napornog dana.
Ovo nije samo recept, već mali ritual koji donosi zadovoljstvo i miris doma, svaki put kad ga pripremite. Jednostavno, brzo, a neodoljivo - jednom kad probate, vraćaćete mu se iznova.
Freepik
Vreme pripreme:
- 45 minuta
Sastojci:
Za batake:
- 8 pilećih bataka (ili po želji)
- So i biber (po ukusu)
- Malo ulja za podmazivanje pleha
Za slatko-ljuti sos:
- 3 kašike meda (ili smeđeg šećera)
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike kečapa (ili paradajz sosa)
- 1 kašika limunovog soka
- 1 kašičica susamovog ulja (opciono, ali daje sjajnu aromu)
- 2 kašičice ljutog sosa (ili ljute tucane paprike)
- 2 čena belog luka (sitno seckana ili izrendana)

Priprema:
1. U manjoj činiji pomešajte sve sastojke za slatko-ljuti sos dok se med i začini lepo ne sjedine.
2. Pileće batake operite i posolite, pobiberite po ukusu. Stavite ih u veću posudu ili zip kesu i prelijte sosom. Dobro ih uvaljajte da budu ravnomerno prekriveni. Pokrijte i ostavite u frižideru najmanje sat vremena (idealno preko noći).
3. Rernu zagrejte na 200 stepeni. Pleh obložite papirom za pečenje ili lagano premažite uljem. Poređajte batake u jednom sloju, kožom nadole, i prelijte ostatkom marinade.
4. Pecite 20 minuta, zatim okrenite batake i pecite još 20-25 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatno-karamelizovanu boju, a meso ne bude mekano i sočno.
5. Po želji: pred kraj pečenja (poslednjih 5 minuta) možete premazati dodatnom marinadom i uključiti gril opciju u rerni za još lepšu i hrskaviju koricu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari