aktuelno

Recept dana: Dimljena butkica sa povrćem - mirisna i sočna kao da je pripremljena ispod sača

01.04.2025

07:44

0

Autor: A. M.

Za ovu modernu verziju tradicionalnog jela dovoljno je da imate rernu

Recept dana: Dimljena butkica sa povrćem - mirisna i sočna kao da je pripremljena ispod sača
Copyright Profimedia

Ako ste ikada jeli domaću svinjsku butkicu pečenu ispod sača, znate da je to ukus koji se pamti - miris dima, hrskava korica, sočno meso koje se odvaja viljuškom i povrće koje upija svaku kap soka. Ali šta ako nemate sač?

Dobra vest je da možete dobiti sličan efekat u sopstvenoj rerni, uz nekoliko pametnih koraka i domaćih sastojaka. Ovaj recept za dimljenu butkicu sa povrćem nije samo jednostavan - već i puni kuću mirisima od kojih polazi voda na usta.

Poseban šmek daje obilje bibera, kombinacija suve paprike i masti, kao i sporo pečenje koje podseća na dobre, stare porodične ručkove.

Recept dana: Dimljena butkica sa povrćem - mirisna i sočna kao da je pripremljena ispod sačaProfimedia
 

Vreme pripreme:

  • 3 sata

Sastojci:

  • 1 velika dimljena svinjska butkica (1.5–2 kg)
  • 5-6 većih krompira
  • 3-4 šargarepe
  • 2 glavice crnog luka
  • 1 glavica belog luka
  • 2 kašike svinjske masti ili ulja
  • 1 kašika suve začinske paprike
  • 1 kašika meda (za koricu, pred kraj)
  • 1 kašičica mlevenog bibera i kašičica bibera u zrnu (ili više, po ukusu)
  • 2 lovorova lista
  • 100 ml tamnog piva ili supe od butkice
  • Suvi biljni začin ili so po potrebi (pažljivo jer je butkica već slana)
  • Par grančica svežeg ruzmarina ili timijana (opciono)
Recept dana: Dimljena butkica sa povrćem - mirisna i sočna kao da je pripremljena ispod sačaPexels
 

Priprema:

1. Ako je butkica vrlo suva ili previše slana, potopite je u hladnu vodu dva-tri sata pre pripreme. Zatim je stavite u lonac sa vodom da ogrezne, dodajte prepolovljen crni luk, beli luk (celu glavicu presečenu na pola), biber u zrnu i lovorov list. Kuvajte 45 do 60 minuta na tihoj vatri da meso omekša.

2. Krompir i šargarepu oljušti i isecite na krupne komade. Crni luk isecite na režnjeve ili krupne polumesece. Sve to začini sa malo soli (oprezno), dosta bibera, suvom paprikom, kašičicom masti i promešaj u velikoj činiji.

3. U veliki pleh stavite prvo povrće. Izvadite butkicu iz supe i položite je preko povrća. Premažite butkicu sa mešavinom masti, mlevenog bibera i suve paprike. Po želji, nalijte 100 ml tamnog piva ili tečnosti od kuvanja oko povrća. Dodaj grančicu ruzmarina ili timijana za aromu.

4. Pokrij aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko sata i po. Zatim skinite foliju, premažite butkicu medom, pojačajte temperaturu na 220 i pecite još 20-30 minuta da dobije hrskavu koricu. Povrće će se u međuvremenu zapeći u aromatičnim sokovima.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike