
Recept dana: Dimljena butkica sa povrćem - mirisna i sočna kao da je pripremljena ispod sača
Za ovu modernu verziju tradicionalnog jela dovoljno je da imate rernu

Ako ste ikada jeli domaću svinjsku butkicu pečenu ispod sača, znate da je to ukus koji se pamti - miris dima, hrskava korica, sočno meso koje se odvaja viljuškom i povrće koje upija svaku kap soka. Ali šta ako nemate sač?
Dobra vest je da možete dobiti sličan efekat u sopstvenoj rerni, uz nekoliko pametnih koraka i domaćih sastojaka. Ovaj recept za dimljenu butkicu sa povrćem nije samo jednostavan - već i puni kuću mirisima od kojih polazi voda na usta.
Poseban šmek daje obilje bibera, kombinacija suve paprike i masti, kao i sporo pečenje koje podseća na dobre, stare porodične ručkove.
Profimedia
Vreme pripreme:
- 3 sata
Sastojci:
- 1 velika dimljena svinjska butkica (1.5–2 kg)
- 5-6 većih krompira
- 3-4 šargarepe
- 2 glavice crnog luka
- 1 glavica belog luka
- 2 kašike svinjske masti ili ulja
- 1 kašika suve začinske paprike
- 1 kašika meda (za koricu, pred kraj)
- 1 kašičica mlevenog bibera i kašičica bibera u zrnu (ili više, po ukusu)
- 2 lovorova lista
- 100 ml tamnog piva ili supe od butkice
- Suvi biljni začin ili so po potrebi (pažljivo jer je butkica već slana)
- Par grančica svežeg ruzmarina ili timijana (opciono)

Priprema:
1. Ako je butkica vrlo suva ili previše slana, potopite je u hladnu vodu dva-tri sata pre pripreme. Zatim je stavite u lonac sa vodom da ogrezne, dodajte prepolovljen crni luk, beli luk (celu glavicu presečenu na pola), biber u zrnu i lovorov list. Kuvajte 45 do 60 minuta na tihoj vatri da meso omekša.
2. Krompir i šargarepu oljušti i isecite na krupne komade. Crni luk isecite na režnjeve ili krupne polumesece. Sve to začini sa malo soli (oprezno), dosta bibera, suvom paprikom, kašičicom masti i promešaj u velikoj činiji.
3. U veliki pleh stavite prvo povrće. Izvadite butkicu iz supe i položite je preko povrća. Premažite butkicu sa mešavinom masti, mlevenog bibera i suve paprike. Po želji, nalijte 100 ml tamnog piva ili tečnosti od kuvanja oko povrća. Dodaj grančicu ruzmarina ili timijana za aromu.
4. Pokrij aluminijumskom folijom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, oko sata i po. Zatim skinite foliju, premažite butkicu medom, pojačajte temperaturu na 220 i pecite još 20-30 minuta da dobije hrskavu koricu. Povrće će se u međuvremenu zapeći u aromatičnim sokovima.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari