aktuelno

Opet ste zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača - bez brige, uz ovaj trik biće spremno za tili čas

07.04.2025

14:51

0

Autor: A. M.

Idealno za dane kada nemate puno vremena

Opet ste zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača - bez brige, uz ovaj trik biće spremno za tili čas
Copyright Profimedia

Svi smo barem jednom zaboravili da na vreme izvadimo meso iz zamrzivača, a kada glad zavlada, odmrzavanje deluje kao beskrajno spor proces. Ipak, postoji trik koji može značajno ubrzati stvari - sve što vam je potrebno su dva obična tiganja.

Tradicionalne metode odmrzavanja često podrazumevaju prebacivanje mesa iz zamrzivača u frižider i ostavljanje preko noći. Drugi preferiraju potapanje u hladnu vodu, dok neki koriste opciju za odmrzavanje na mikrotalasnoj. Iako mikrotalasna nudi najbrže rešenje, važno je odmah pripremiti meso kako bi se izbeglo prekomerno zagrevanje i rast bakterija.

Opet ste zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača - bez brige, uz ovaj trik biće spremno za tili časProfimedia
 

Brza metoda sa dva tiganja

Uzmete dva ravna tiganja ili posude od metala. Prvi tiganj stavite na radnu površinu, preko njega položite zamrznuto meso (još uvek upakovano ili u zaštitnoj foliji), a zatim preko mesa stavite drugi tiganj.

Za dodatni efekat, možete napuniti gornji tiganj hladnom vodom kako bi dodatno pritisnuo meso i omogućio brži prenos toplote. Metal pomaže da se hladnoća iz mesa prenese brže, pa se blok zamrznutog mesa može odmrznuti za svega nekoliko sati, bez upotrebe mikrotalasne ili čekanja čitave noći.

Opet ste zaboravili da izvadite meso iz zamrzivača - bez brige, uz ovaj trik biće spremno za tili časUnsplash
 

Važne mere bezbednosti pri odmrzavanju

  • Nikada ne ostavljajte meso na sobnoj temperaturi duže od dva sata kako biste izbegli razmnožavanje bakterija.
  • Sve površine, pribor i ruke koje su bile u kontaktu sa sirovim mesom treba dobro oprati toplom sapunicom.
  • Ako planirate zamrzavanje mesa nakon kuvanja, imajte na umu da ga nakon toga možete ponovo podgrejati samo jednom.
  • Preporučuje se zamrzavanje mesa u manjim porcijama kako biste lako odmrzavali samo onoliko koliko vam je potrebno.
  • Ova praktična metoda posebno je korisna kada imate malo vremena, ali i kada želite da bezbedno pripremite obrok bez žurbe i rizika. Savršeno rešenje za haotične dane i neplanirane večere.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike