aktuelno

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinji

30.03.2025

14:58

0

Autor: A. M.

Ovi sastojci će vas iznenaditi svojim ukusom i hrskavošću

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinji
Copyright Pexels

Kada se uhvatimo u koštac sa pohovanjem, prezle su gotovo podrazumevani sastojak. Ali šta kada ih nema pri ruci - ili ih izbegavate iz zdravstvenih, dijetetskih ili kulinarskih razloga?

Dobra vest je da svet van prezli ne samo da postoji, već je pun sjajnih, ukusnih i hrskavih alternativa koje će vaša jela učiniti još zanimljivijim.

U nastavku vam donosimo najbolje zamene za klasične prezle - neke zdravije, neke hrskavije, a neke potpuno neočekivane.

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinjiPexels
 

1. Mleveni orasi, lešnici ili bademi

Idealno za one koji vole bogatiji, orašast ukus. Ove zamene su odlične za piletinu ili povrće.

Savet: koristite ih u tankom sloju jer brzo tamne prilikom prženja.

2. Ovsene pahuljice

U blenderu ih usitnite do teksture slične prezlama - odlična su alternativa za laganije pohovanje. Ovas ne samo da lepo prianja, već dodaje i zdravu dozu vlakana svakom jelu.

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinjiUnsplash
 

3. Kukuruzne pahuljice (kornfleks)

Samo ih malo izgnječite rukom ili oklagijom i dobićete savršeno hrskav posip. Odlične su za piletinu, ribu čak i tikvice. Daju krckavu teksturu koja podseća na fast fud klasike - ali u domaćoj radinosti.

4. Pirinač u pahuljicama ili pirinčani krekeri

Ova opcija je posebno dobra za one koji izbegavaju gluten. Samleveni pirinčani krekeri daju svetlu, laganu i veoma hrskavu koricu.

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinjiPexels
 

5. Stari hleb

Ako imate parče hleba koje je postalo suvo, to je zapravo savršen trenutak da napravite domaće prezle. Samo ga usitnite u secku ili izrendajte, i eto odlične zamene - čak ukusnije od kupovnih.

6. Rendani parmezan

Za ultra bogat i aromatičan sloj, isprobajte tanki premaz rendanog parmezana, samostalno ili u kombinaciji sa nekom od prethodnih opcija. Posebno se slaže sa piletinom ili tikvicama u rerni.

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinjiPexels
 

7. Susam ili lanene semenke

Ove zdrave semenke možete koristiti same ili kao dodatak drugoj zameni. Susam daje orašast, zapečen šmek, dok je lan bogat vlaknima i zanimljivu teksturu.

8. Krekere ili grisine iz ormarića

Ako nemate prezle, ali imate krekere ili grisine, na konju ste. Samo ih usitnite u secku, oklagijom i dobićete savršenu zlatnu zamenu.

Slani krekeri daju jelu blagu slanoću i savršenu hrskavost, dok grisine, posebno ako su domaće ili rustične, unose zanimljivu teksturu i puniji ukus.

Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinjiFreepik
 

Odlični su za pohovanje sira, mesa ili povrća - posebno ako ih prethodno blago začinite po ukusu.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike