
Bez prezli, bez problema: Najbolje alternative za pohovanje koje već imate u kuhinji
Ovi sastojci će vas iznenaditi svojim ukusom i hrskavošću

Kada se uhvatimo u koštac sa pohovanjem, prezle su gotovo podrazumevani sastojak. Ali šta kada ih nema pri ruci - ili ih izbegavate iz zdravstvenih, dijetetskih ili kulinarskih razloga?
Dobra vest je da svet van prezli ne samo da postoji, već je pun sjajnih, ukusnih i hrskavih alternativa koje će vaša jela učiniti još zanimljivijim.
U nastavku vam donosimo najbolje zamene za klasične prezle - neke zdravije, neke hrskavije, a neke potpuno neočekivane.
Pexels
1. Mleveni orasi, lešnici ili bademi
Idealno za one koji vole bogatiji, orašast ukus. Ove zamene su odlične za piletinu ili povrće.
Savet: koristite ih u tankom sloju jer brzo tamne prilikom prženja.
2. Ovsene pahuljice
U blenderu ih usitnite do teksture slične prezlama - odlična su alternativa za laganije pohovanje. Ovas ne samo da lepo prianja, već dodaje i zdravu dozu vlakana svakom jelu.

3. Kukuruzne pahuljice (kornfleks)
Samo ih malo izgnječite rukom ili oklagijom i dobićete savršeno hrskav posip. Odlične su za piletinu, ribu čak i tikvice. Daju krckavu teksturu koja podseća na fast fud klasike - ali u domaćoj radinosti.
4. Pirinač u pahuljicama ili pirinčani krekeri
Ova opcija je posebno dobra za one koji izbegavaju gluten. Samleveni pirinčani krekeri daju svetlu, laganu i veoma hrskavu koricu.
Pexels
5. Stari hleb
Ako imate parče hleba koje je postalo suvo, to je zapravo savršen trenutak da napravite domaće prezle. Samo ga usitnite u secku ili izrendajte, i eto odlične zamene - čak ukusnije od kupovnih.
6. Rendani parmezan
Za ultra bogat i aromatičan sloj, isprobajte tanki premaz rendanog parmezana, samostalno ili u kombinaciji sa nekom od prethodnih opcija. Posebno se slaže sa piletinom ili tikvicama u rerni.
Pexels
7. Susam ili lanene semenke
Ove zdrave semenke možete koristiti same ili kao dodatak drugoj zameni. Susam daje orašast, zapečen šmek, dok je lan bogat vlaknima i zanimljivu teksturu.
8. Krekere ili grisine iz ormarića
Ako nemate prezle, ali imate krekere ili grisine, na konju ste. Samo ih usitnite u secku, oklagijom i dobićete savršenu zlatnu zamenu.
Slani krekeri daju jelu blagu slanoću i savršenu hrskavost, dok grisine, posebno ako su domaće ili rustične, unose zanimljivu teksturu i puniji ukus.
Freepik
Odlični su za pohovanje sira, mesa ili povrća - posebno ako ih prethodno blago začinite po ukusu.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari