aktuelno

Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička dela

11.04.2025

14:46

0

Autor: A. M.

Najmanji članovi će ih posebno voleti

Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička dela
Copyright Instagram printscreen

Uskrs je vreme radosti, igre boja i okupljanja porodice oko trpeze prepune slatkih čuda.

Ove godine unesite dodatnu čaroliju sa jednostavnim, ali neodoljivim slatkišem - uskršnjim jajima od mlevenog keksa.

Obložene nežnom plavom čokoladom i poprskane kakaom da izgledaju kao prava mala umetnička dela, ova simpatična poslastica nije samo ukusna, već i prelepa za serviranje.

Savršene su za dečje ruke koje će rado pomoći da ih napravite, kao i za svečanu uskršnju dekoraciju stola.

Uz minimalno truda, dobićete desert koji mami osmeh na lice svakome ko ga vidi i neverovatnom brzinom nestaje sa tanjira.

Bilo da ih nosite u goste ili služite u svom domu, ove slatke zalogajčiće će svi pamtiti.

Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička delaInstagram printscreen
 

Vreme pripreme:

  • 45 minuta

Sastojci:

Za kuglice:

  • 300 g mlevenog keksa (plazma ili petit beurre)
  • 100 g otopljenog putera
  • 100 g šećera u prahu
  • 100 ml mleka (po potrebi malo više)
  • 1 kašika kakaa
  • 1 kašičica vanilin šećera

Za dekoraciju:

  • 200 g bele čokolade
  • par kapi plave prehrambene boje
  • 1 kašika kakaa
  • 1-2 kašike vode
  • čačkalica ili mala četkica za prskanje
Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička delaInstagram printscreen
 

Priprema:

1. U velikoj činiji pomešajte mleveni keks, kakao, šećer u prahu i vanilin šećer. Dodajte otopljeni puter i mleko pa sve dobro izmešajte rukama dok ne dobijete ujednačenu smesu koja se ne lepi i od koje lako možete oblikovati jaja.

2. Odvajajte manje komade smese i rukama ih oblikujte u male eliptične oblike nalik na jaja. Poređajte ih na tacnu obloženu papirom za pečenje. Stavite ih u frižider na 30 minuta da se stegnu.

Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička delaInstagram printscreen
 

3. Otopite belu čokoladu na pari ili u mikrotalasnoj. Kada se potpuno otopi, dodajte nekoliko kapi plave prehrambene boje i dobro izmešajte da dobijete ravnomernu plavu nijansu.

4. Ohlađena "jaja" ubadajte čačkalicom ili koristite viljušku i umočite ih u plavu čokoladu. Pažljivo ih stavite nazad na papir za pečenje i pustite da se stegnu.

5. Pomešajte kakao sa 1-2 kašike vode da dobijete retku smesu (tečnost nalik kafi). Umočite čačkalicu ili čistu četkicu u kakao i prstima prskajte preko "jaja".

Slatki ukras za prazničnu trpezu: Uskršnja jaja od mlevenog keksa izgledaju kao mala umetnička delaInstagram printscreen
 

6. Ostavite da se potpuno osuše na sobnoj temperaturi ili kratko u frižideru.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike