
Recept dana: Prhka štrudla sa orasima ili orahovača – nenadmašna starinska praznična poslastica, prekosutra još bolja, ako ostane
Nije komplikovano, isprobajte i uživajte

Štrudla sa orasima ili orahovača jedna je od omiljenih starinskih prazničnih posalastica koje se prave sa svinjskom mašću, a koja po nekoliko dana ne gubi na svežini i ukusu.
Naravno, najbolja je ona verziji u kojoj sloj oraha po debljini premašuje sloj testa, jer tada je prhka i sočna u isto vreme.
Orahe je uvek bolje sameti mašinom za mlevenje oraha nego u multipraktiku - jer velike brzine mlevenja dovode do ispuštanja ulja iz oraha, a dobar stari mlin vam daje tačno ono što vam treba.
Ova štrudla neverovatno dobro ide uz kafu ili čaj, a zaista nie komplikovano napraviti je. Ukusna je baš kao i ruska torta s orasima ili starinski polumeseci.
Vreme pripreme:
- oko 50 minuta
Sastojci:
Za testo
- 200 g maslaca ili svinjske masti
- 400 g oštrog brašna
- 60 g šećera
- 2 žumanca
- 1 kiselo mleko
- 1 prašak za pecivo
- korica od jednog limuna
Za fil
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 belanceta
- 100 ml mleka
- 2 kašike ruma
Za premaz
- 50 g otopljenog maslaca
Za posipanje
- šećer u prahu
Priprema:
1. Omekšali maslac ili svinjsku mast mutite zajedno sa šećerom i žumancima. Potom dodajte kiselo mleko i koricu limuna.
2. Dodajte brašno zajedno s praškom za pecivo i umesite glatko testo.
3. Zamotajte testo u foliju i ostavite ga u frižideru pola sata.
4. Pomešajte orahe, šećer i vanilin šećer. Mleko zagrejte do vrenja i prelijte njime orahe. Dobro izmešajte i ostavite da se malo ohladi. Dodajte rum.
5. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo ih umešajte u smesu od oraha.
6. Testo podelite na tri jednaka dela. Svaki komad testa razvucite u oblik pravougaonika dimenzija otprilike 35 x 20 cm. Testo bi trebalo da bude razvijeno na debljinu od otprilike 3 mm. Premažite testo trećinom nadeva i zarolajte. Premstite u pleh za pečenje koji ste obložili pek-papirom. Ponovite postupak s preostala dva komada testa.
7. Premažite štrudle otopljenim maslacem i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko pola sata. Ohladite, posipite šećerom u prahu i uživajte u fantastičnom ukusu.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari