
Recept dana: Domaća ćeten alva - od pet jeftinih sastojaka, gotova dok lupite dlanom o dlan, a idealna za post
Fantastično ide uz kafu ili čaj

Alva ili halva potiče sa Bliskog istoka, a njeno ime u prevodu znači jednostavno - slatkiš.
Ova čuvena poslastica se po originalnom receptu pravi od tahinija, koji je mnogima poznatiji kao pasta od susama.
U radnji je ovaj sastojak poprilično skup, a možete da ga napravite i da dobijete ovaj ukusan slatkiš koji se fantastično slaže uz kafu ili čaj, a idealan je za post.
Najjednostavniji recept za domaću ćeten alvu ide ovako:
Vreme pripreme:
- oko 30 minuta
Sastojci:
- 300 g susama
- 30 ml maslinovog ili susamovog ulja
- 100 g šećera
- 1 kašika meda
- 50 ml vode
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- orašasti plodovi po ukusu

Priprema:
1. U šerpu sipajte vodu i šećer, pa ostavite još pet minuta nakon što proključa. Sklonite sa šporeta i dodajte med i ekstrakt vanile. Promešajte da se sve sjedini.
2. Zatim dodajte pastu susama.
A nju ćete napraviti ovako: susam stavite u veći tiganj sa debelim dnom, pa ga propeći nasuvo na srednje jakoj vatri do zlatnobraon boje. Stalno mešati i nikako ne dozvoliti da semenke pregore inače ćete dobiti gorak i na oko ružan tahini. Skloniti sa vatre i odmah preručiti u drugi širi i plitak sud da se susam više ne peče.
Ubacite susam u blender (ili secko, važno je da su oštri čelični noževi) i sitno ga sameljite da počne da se lepi na stranice suda. Dodajte malo ulja, pa ponovo miksajte, dodajte još ulja i sa zidova suda u kome miksamo lopaticom skidati nalepljenu masu i vraćati da se sve još lepo sjedini do željene gustine.
3. Sve fino sjedinite i izručite u posudu, po žellji ubacite u smesu orahe, lešniike, bademe, pistaće... i ostavite u frižideru da se stegne, pa secite kocke. Možete odozgo takođe da dekorišete nekim orašastim plodovima...
Pixabay
Bon appetit
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari