
Recept dana: Grilijaš torta sa čokoladom je stari raskošni klasik idealan za Uskrs
Ova torta je ludilo

Grilijaš torta sa čokoladom je jedna starinska, raskošna i dekadentna poslastica, koju ćete zavoleti ako ste ljubitelj jakih i kremastih torti.
Tanke korice sa orasima i bogat čokoladni krem sa krckavim grilijašem od karamelizovanog šećera i oraha...
Torta je ludilo.... a pronašli smo je na Instagram profilu just.sweet.sladjano.
Vreme pripreme
- oko 90 minuta plus hlađenje
Sastojci:
Za biskvit
- 9 belanaca
- 160 g šećera
- 180 g mlevenih oraha
- 70 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakao praha
- 70 ml ulja plus 1 dl čokoladnog mleka za topljenje biskvita
Za krem
- 1 l mleka
- 4 pudiga od vanile ili karamele
- 9 žumanaca
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 200 g putera
- 100 g čokolade za kuvanje
- * ukoliko ste vični, možete da napravite i žuti poslastičarski krem umesto pudinga
Za grilijaš
- 150 g celih oraha
- 150 g šećera
Za dekoraciju
- 3 kesice vanilin ili čokoladnog šlaga
- grilijaš
- mrvice ili šta želite
Priprema
1. Najpre pripremite obruč veličine 24 ili 22 cm cm i obložite pek-papirom.
Peći ćete tri korice posebno, a za svaku koricu idu - 3 belanca, 50 g šećera, 60 g mlevenih oraha, 20 g brasna, 1 kašičica praška za pecivo, 10 g kakaoa, 20 ml ulja.
Najpre umutite belanca do srednje gustine i dodajte šećer i dobro izmiksajte. Dalje nastavite da dodajete ručno orahe, prašak za pecivo pomešan s brašnom, kakao prah i ulje. Sve fino izlijte u kalup i pecite na 180 C oko 20 minuta. Ukoliko ste spretniji sa biskvitima, pecite odmah duplo od šest belanaca pa posle presecite i dopecite jos jedan biskvit, ili izlijte na veliki pleh pa obručom isecite tri kore.
2. Za krem od litre mleka odvojte toliko da možete izmešati puding, šećer, vanilin sećer i žumanca, a ostatak mleka neka provri. Skinite sa vatre i umešajte smesu sa pudinzima pa vratite na srednju vatru pet minuta da se skuva uz neprestano mešanje. Krem odma podelite na pola, te u jedan deo dodajte isekanu cokoladu i dobro sjedinite. Drugi krem ostaje žut jer u nju kasnije ide grilijaš. Pokrijte kremove prozirnom folijom i ostavite da se potpuno ohlade.
3. Grilijaš napravite tako što najpre istopite šećer na tihoj vatri uz mešanje kako bi postao tečan, ali vodite računa da ne zagori zato pažljivo i strpljivo mešajte. Orahe stavite na tacnu koju ste obložili masnim papirom, pa pažljivo prelijte preko njih istopljen šećer i ostavite da se ohladi. Čekićem za meso malo ih razbite pa stavite u blender u više navrata da se samelju.
4. Ohlađene kremove malo umutite pa u svaki dodajte po 100 g omekašlog putera postepeno muteći dok ne dobijete kremastu strukturu.Sada u žuti deo krema dodajte grilijas, ako želite ostavite malo i za dekoraciju.
5. Filujte tortu na sledeci način: kora pokvašena čokoladnim mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem, čokoladni krem, kora nakvašena mlekom, grilijaš krem i čokoladni krem. Sve to radite u dubljem podesivom kalupu. U ovoj fazi ostavite tortu da renoći, pa sutradan nanesite šlag i sredite je dekorativno po želji.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari