
Dok smo jeli ovih 7 "sirotinjskih" jela stare Jugoslavije pucali smo od zdravlja: Koje od njih vas vraća u detinjstvo?
Nekada su obroci bili jednostavni i sa malo sastojaka, a sada se za svaki obrok očekuje gozba

Sve nas na detinjstvo sećaju neki ukusi i mirisi. Nekome prženice mirišu na bakinu kuhinju, neko je obožavao da zgrabi parče hleba, masti i paprike i zbriše napolje, a popara se i dan danas traži po starim kafanama.
Kad si gladan udrobiš hleba u kiselo mleko i to tako pojedeš, a danas i odrasli i deca očekuju gozbu i izobilje za svaki obrok.
Kako za pripremu ovih jela nije bilo potrebno mnogo namirnica dobila su nadimak "sirotinjska" jela. A ono čega se sećamo mi i naši stariji je da su deca po ceo dan bila na snegu, vraćala se kući po mraku zajapurena i mokrih nogu, pa sutra ispočetka, retko ko se žalio na prolećne alergije već samo kad po kazni ostaje u kući.
Možda nam samo tako deluje iz ove perspektive, ali tada su detinjstva bila zdrava i srećna, a ovo su bila najpopularnija sirotinjska jela stare Jugoslavije.
1. Popara
Stari hleb se nadrobi u vrelu vodu. Zagreje se ulje ili mast i kada bude vrelo prelije se, zatim se dodaju sir ili kajmak, a može i oboje. Može da se pravi i sa mlekom umesto vode, može i bez masti i vrelog ulja.
Profimedia
2. Pasulj klot
Pasulj je dovoljno kaloričan i pun belančevina tako da mu meso uopšte nije potrebno. Šargarepa, paprika i luk su odličan dodatak pasulju.
3. Prženice
Prženice sa kajmakom ili sirom bogato zalivene jogurtom, pa nema ništa lepše. I svakako je bolje od suhomesnatih proizvoda prepunih aditiva i ko zna čega.
Pixabay
4. Sladak kupus bez mesa
Zdrav ručak, a lagan i jeftin, plus se jednostavno pravi. Da bi bio ukusniji dodajte kupusu i drugo povrće crni luk (koji prvo propržite), šargarepu, papriku, beli luk ako volite, paradajz i peršun.
5. Hleb, mast i aleva paprika
Današnja deca ovakav obrok ne mogu da zamisle. A mnoge starije seća na detinjstvo - ulete u kuću, iseku komad hleba (domaćeg), na njega stave masti i odozgo pospu alevom paprikom.
6. Krompir kuvan u ljusci
Samo ga obarite. Kad je gotov oljuštite, pa ga poslužite uz sir, napravite paradajz salatu i spreman je ručak koji je idealan za vruće letnje dane. Za večeru se par krompira ubaci u rernu da se ispeče, kad su gotovi oljušte se i jedu uz sir. Još ako ima slaninice... A naši stari pravili su krompir i kao restovan - u proprženi crni luk dodajte kuvani krompir i izgnječite, zatim začinite alevom paprikom, solju i biberom po želji.
Pexels
7. Krompir čorba
Propržite luk i šargarepu, dodajte krompir isečen na kockice, nalijte vodu, kuvajte, zatim dodajte sok od paradajza i začinite. U krompir čorbu možete dodati i drugo povrće po želji, na primer paprike.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari