
Recept dana: Stromboli pica, mekano urolano testo sa nadevom, za sve ljubitelje italijanske kuhinje
Ako volite picu, ovo je prava stvar za vas kad poželite nešto drugačije

Šta se dogodi sa italijanskom picom kad ode u Ameriku - postane stromboli pica. Šalu na stranu, ovaj rolat je nastao negde u Filadelfiji, zajedno kreiran od strane Italijana i Amerikanaca.
U pitanju je klasično pica testo koje je punjeno sirom, šunkom, ponekad i povrćem.
U ovom slučaju, testo se razvuče u pravougaonik, te se puni kombinacijom različitih suhomesnatih proizvoda, najčešće trajne kobasice (salame), šunke i sira.
Ako obožavate picu, a želite nešto drugačije onda je stromboli pica prava stvar za vas!
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Testo
- 320 ml tople vode
- 7 g suvog kvasca
- 15 g šećera
- 2 kašike maslinovog ulja
- malo manje od pune kašičice soli
- 450 g glatkog brašna
Punjenje
- 45 g rastopljenog maslaca
- 2 čena isitnjenog belog luka
- 2 kašike sveže naseckanog peršuna
- 230 g šunke po izboru
- 230 g salame po izboru
- 230 g narezanog sira
- 230 g narendane mocarele
- 1jaje
- 1 kašika vode
- pasirani paradajz
- masline
Priprema:
U većoj posudi pomešajte toplu vodu s kvascem i šećerom. Ostavite 5 minuta sa strane kako bi se kvasac aktivirao.
Nakon pet minuta u posudu dodajte maslinovo ulje, so i brašno. Rukama umesite testo. Dobijeno testo prebacite na lagano pobrašnjenu podlogu, pa ga mesite rukama barem pet minuta. Testo treba da bude mekano i elastično.
Dobijeno testo prebacite u lagano nauljenu posudu, nekoliko puta ga okrenite da bi se nauljilo sa svih strana, prekrijte posudu tankom folijom ili krpom, pa ga ostavite na toplom od 60 do 90 minuta da naraste.
Rernu zagrejte na 200 stepeni i pripremite veći pleh za pečenje obložen papirom za pečenje.
Printscreen/YouTube
Pošto se testo udvostručilo, prebacite ga na lagano pobrašnjenu podlogu i podelite na dva dela. Testo razvucite u dva pravougaonika dimenzija 24 x 40 cm.
Salamu, šunku i sir ravnomerno podelite za oba testa. Pomešajte rastopljeni maslac s lukom, te pomoću četkice premažite testo. Pospite naseckanim peršunom.
Šunku složite u dva reda po sredini testa, ostavljajući oko 5 cm razmaka između šunke i ivice testa kako bi se testo kasnije lakše zarolalo. Na šunku posložite salamu i sir, te ponavljajte postupak dok ne potrošite namirnice.
Umutite jaja u manjoj posudici s vodom, pa njime premažite ivice testa. Testo zarolajte po dužini, a prazne ivice dobro stisnite prstima i podvijte ispod dok rolate testo. Kada ih prebacite u pleh, namažite jajetom.
Pomoću noža napravite 3 do 4 dijagonalna reza na vrhu svakog rolata. Premažite maslacem i po želji pospite s naseckanim peršunom i krupnom soli.
Pecite otprilike 25 minuta ili dok testo ne dobije zlatnu koricu. Nakon 12 minuta rotirajte pleh kako bi se oba rolata ravnomerno ispekla.
Kada izvazite, sačekajte pet minuta da se ohladi, pa ih prebacite i secite na kriške.
Najbolje je da ga poslužite uz paradajz sos i masline.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari