aktuelno

Recept dana: Pizdulice prste da poližeš! Evo kako da upakujete najkvalitetnije meso (VIDEO)

09.04.2025

07:52

0

Autor: Redakcija 24sedam

Ime koje mami osmeh, ali i zalogaji koji mame uzdahe

Recept dana: Pizdulice prste da poližeš! Evo kako da upakujete najkvalitetnije meso (VIDEO)
Copyright Profimedia

U Banatu, gde se svinja klala sa posebnim poštovanjem, a svaka kap masti cenila kao suvo zlato, nastalo je jelo koje i danas izaziva i osmeh i glad. 

U pitanju su temišvarske pizdulice od najmekšeg dela svinjskog mesa, tačno iz prepona, rezervisane za one koji su znali da uživaju u životu.

Danas skoro zaboravljene, a nekada glavna atrakcija svinjokolja, vraćaju se na trpeze svih koji cene starinsku kuhinju i pravu, sočnu hranu.

Ako ste mislili da ste sve probali — vreme je da upoznate pizdulice!

Recept dana: Pizdulice prste da poližeš! Evo kako da upakujete najkvalitetnije meso (VIDEO)24sedam
 

Šta su temišvarske pizdulice?

Zaboravite na testeninu i čorbice. Temišvarske pizdulice su sitno seckani komadi najmekšeg svinjskog mesa – tačno sa unutrašnje strane butina, iz preponskog dela.

Kad bi u selima Banata klali svinju, svaki komad tela imao je svoju svrhu. A pizdulice su bile posebna privilegija – uglavnom su ih jeli mesari, oni koji su znali gde se krije najbolje i najmekše meso.

@preparatesimple

Pregătire pizdulici pentru grătar ❗️🇹🇩❤️ ♬ sunet original - ciprian muntele

Sitno isečeno, prženo na svinjskoj masti sa lukom, paprikaškim začinima i ljubavlju, ovo jelo je bilo prvi zalogaj nakon velikog posla.

Zašto se zove baš tako?

U narodnom govoru, „pizdulice“ je šaljiva reč za nešto malo, nežno i mekano. 

Iako danas zvuči pomalo smešno, ime je nastalo iz poštovanja prema tom sitnom, savršenom zalogaju koji se topi u ustima.

Nije bilo uvrede, samo topli osmeh i zadovoljstvo kad bi se pizdulice iznele na sto, uz čašu domaće rakije i sveže umućenu palentu.

@preparatesimple ,,Pizdulici de porc"❗️🇹🇩👌@România mea ❗️🇹🇩❤️ ♬ sunet original - De-ale gurii!👨‍🍳

Originalni recept: Temišvarske pizdulice

Vreme pripreme:

  • 30 minuta

Sastojci:

  • 500 g mesa iz preponskog dela svinje
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašičica aleve paprike
  • So, biber
  • 100 ml svinjske masti
  • (po želji) malo belog vina

Priprema:

Sitno iseckajte meso na male komade. Na masti propržite crni luk dok ne postane zlatan.

Dodajte meso i pržite ga dok ne porumeni, pa ubacite beli luk, alevu papriku, posolite, pobiberite.

Po želji, dodajte malo belog vina i pustite da ispari.

Pržite sve dok meso ne postane mekano i obavijeno masnim, mirisnim sokom.

Servirajte uz toplu palentu ili domaći hleb, a odlično se slaže i uz turšiju!

Recept dana: Pizdulice prste da poližeš! Evo kako da upakujete najkvalitetnije meso (VIDEO)24sedam
 

Bonus video:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike