aktuelno

Recept dana: Domaće burger pecivo, mekše nego kupovno, dobro za sendvič, još bolje za pljeskavicu

13.06.2023

07:47

0

Autor: K. O.

Kad jednom probate, stalno ćete ih praviti

Recept dana: Domaće burger pecivo, mekše nego kupovno, dobro za sendvič, još bolje za pljeskavicu
Copyright Profimedia

Nema ništa lepše nego kad kuća zamiriše na pecivo. A ovo burger pecivo, moći ćete da jedete uz šta god poželite.

Makano kao duša, a jednostavno za pripremu, kupovno ne može ni da mu primiriše.

Samo se pripremite na to da će vam ukućani stalno tražiti još.

Vreme pripreme:

  • Priprema: 30 minuta
  • Ukupno vreme: 200 minuta

Sastojci:

  • 1 kesica suvog kvasca
  • 1 kg višenamenskog brašna (mešavina oštrog i glatkog brašna)
  • 230 ml tople vode
  • 3 kašike maslaca, rastopljenog
  • 3 kašike šećera
  • 1¼  kašičice soli
  • 1 kašičica maslinovog ulja
  • 1 jaje
  • 1 kašika mleka
  • 1 kašičica semenki suzama ili po potrebi

Priprema:

Pleh za pečenje obložite pek-papirom.

Stavite kvasac u veliku posudu, te umutite sa 60 g glatkog brašna i toplom vodom dok ne postane glatko. Ostavite da odstoji dok smesa ne postane penasta, 10 do 15 minuta.

U tu smesu umutite 1 jaje, otopljeni maslac, šećer i so. Dodajte preostalo brašno (oko 375 g).

Umutite testo mikserom na maloj brzini dok ne postane mekano i lepljivo, 5 do 6 minuta ili ga umesite rukom. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna.

Premesite testo na pobrašnjenoj radnoj površini. Biće lepljivo i elastično, ali ne bi trebalo da ostaje na prstima. Testo lagano oblikujte u glatki, okrugli oblik, podvlačeći krajeve ispod.

U čistu posudu nakapajte maslinovo ulje, te nekoliko puta okrenite testo kako bi se površina testa premazala uljem. Pokrijte posudu folijom. Pustite da narasta sve dok se ne udvostruči, neka dva sata.

Recept dana: Domaće burger pecivo, mekše nego kupovno, dobro za sendvič, još bolje za pljeskavicuProfimedia
 

Premesite ga na pobrašnjenoj radnoj površini. Potapkajte bekoliko puta kako biste razbili mehuriće, a zatim oblikujte testo u blago zaobljeni pravougaonik veličine oko 12 x 25 centimetara i debljine oko 6 cm. Po potrebi posipajte brašnom. Izrežite testo na 8 jednakih delova. Oblikujte svaki komad u okrugli oblik, lagano uvlačeći krajeve odozdo.

Rukama nežno oblikujte pljosnate krugove debljine oko 2 cm. Rasporedite testo na pripremljeni lim za pečenje ostavljajući razmak oko 2 cm između svakog komada testa, te ih lagano pospite brašnom. Pleh za pečenje prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se dižu dok se ne udvostruče, oko 1 sat.

Rernu zagrejte na 190 stepeni. Umutiti jedno jaje s mlekom. Nežno premažite vrhove peciva smesom, a zatim svako pecivo pospite susamom.

Pecite dok na vrhu lagano ne porumeni, 15 do 17 minuta. Pustite da se potpuno ohladi, onda ih sklonite sa pleha, podelite na pola i uživajte.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike