
Recept dana: Dalmatinsko varivo, kombinacija blitve i krompira kao najbolji prilog uz ribu ili lagana večera
Ukusno, a zdravo

Sada je doba godine kada imamo mnogo svežih namirnica koje treba da uvrstimo u svoj jelovnik. A mnogi će putovati što na more, što obilaziti prelepu prirodu naše zemlje. Nekako se leti riba češće nađe na našem meniju, a uz nju najbolje ide čuveno - dalmatinsko varivo.
Moramo pomenuti da je u našim restoranima u kojima se služi rečna riba nazvano i dunavsko varivo, pa kako vam volja da ga zovete.
Savršen spoj blitve i krompira začinjen belim lukom. Pored toga što je ovo jelo sjajan prilog, ono je i odlična lagana večera kada ne želite da se prejedete.
Priprema se jednostavno, tako da sa pripremom dalmatinskog variva ne možete da pogrešite.
Vreme pripreme:
- 30 minuta
Sastojci:
- 0,5 kg oljuštenog belog krompira
- 700 g blitve
- pola veze lista peršuna
- 5 čena belog luka
- so i biber po ukusu
- sok od jednog limuna
- 1 dl maslinovog ulja
Priprema:
Iseckajte sitno 3 čena belog luka, pa ih posolite i prelijte maslinovim uljem i onda ostaviti da odstoji.
Oljušten krompir iseckati na kockice veličine zalogaja i staviti da se kuva u slanoj vodi. Kada je gotov, izvaditi ga iz šerpe i dobro ocediti.

Blitvu oprati i očistiti, pa listove spustiti svega 3-4 minuta u ključalu vodu. Kada ih izvadite iseckajte na trakice.
Na ulju i umerenoj temparaturi zagrejati beli luk, pa čim luk zamiriše dodati krompir, a neki minut posle i blitvu. Dodati preostala 2 iseckana čena belog luka, po potrebi još maslinovog ulja, posoliti, pobiberiti i preliti limunovim sokom.
Sve lepo i pažljivo promešati da ne izgnječite krompir i posle minut, dva varivo je gotovo.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari