
Recept dana: Bosanske urmašice sa orasima - ukus bakine kuhinje u svakom zalogaju
Danas vam predstavljamo jedan poseban recept koji će vam probuditi uspomene na bakine kulinarske veštine

Urmašice predstavljaju savršen spoj mekoće i hrskavosti, uz bogatstvo ukusa koje pružaju orašasti plodovi. Svaki zalogaj donosi osećaj topline i nostalgije, vodeći nas na putovanje kroz vreme do vremena kada su naše bake stvarale čaroliju u kuhinji.
Pronaći ćete da je ovaj recept autentičan i prefinjen, baš onakav kakav je bio prenošen s kolena na koleno. Naše bake su brižljivo čuvale ovu tradiciju i svaki put kada se spomenu bosanske urmašice sa orasima, oživljavaju uspomene na bakine zagrljaje i radosne trenutke provedene za stolom.
Vreme pripreme:
- oko 80 minuta
Sastojci:
- Margarin 250 g
- Šećer 200 g
- Jaja 2 komada
- Brašno 600 g
- Prašak za pecivo 2 kašike
- Orasi 200 g
- Voda 7 dcl
- Šećer 500 g
- Limun 1/2 komada

Priprema:
1. Pripremite otopljeni margarin tako što ćete ga staviti u posudu i zagrejati ga dok se potpuno ne rastopi.
2. U velikoj posudi izmutite šećer i izlupana jaja dok ne dobijete glatku smesu.
3. Postepeno dodajte otopljeni margarin u smesu od šećera i jaja, uz neprestano mešanje.
4. Dodajte malo brašna, prašak za pecivo i nastavite sa mešanjem.
5. Postepeno dodajte ostatak brašna i mešajte sve dok se svi sastojci ne sjedine i dobijete glatko testo.
6. U šolju sipajte orahe i ostavite ih sa strane.
7. Oblikujte urmašice na sledeći način: uzmite malo testa i utisnite dva polovina oraha na sredinu. Zatim oblikujte kuglicu od testa i lagano pritisnite na deo gde su orašasti plodovi, kako bi dobili pljosnatu formu.
8. Poređajte oblikovane urmašice u nepodmazanu tepsiju, ostavljajući malo razmaka između njih.
9. Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa.
10. Pecite urmašice u prethodno zagrejanoj rerni 20-25 minuta, dok ne dobiju blago zlatno-smeđu boju.
11. Dok su urmašice u rerni, pripremite sirup tako što ćete sipati vodu, šećer i iscediti sok od pola limuna u šerpu. Zagrejte sirup na ringli dok ne postane vruć.
12. Kada su urmašice pečene, izvadite ih iz rerne i vruće prelijte pripremljenim vrućim sirupom.
13. Ostavite urmašice da odstoje što duže kako bi dobro upile sirup.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari