
Recept dana: Posna doboš torta, toliko blizu originalu da razliku nećete ni primetiti
Garantujemo da ćete posegnuti za još jednim parčetom

Ova tradicionalna poslastica osvaja kombinacijom meda, orašastih plodova i čokolade, savršena je za posebne prilike ili kao slatki zalogaj za svaki dan.
Posna doboš torta sa svojim bogatim ukusom i sočnom teksturom, oduševiće vas i sigurno zadovoljiti vaše nepce.
Spremite se da uživate u jednom od najomiljenijih deserta!
Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Za kore:
- 170 g šećera u prahu
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 3 šoljice meda
- 3 šoljice kisele vode
- 300 g brašna
Za fil:
- 200 g šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 1 čaša vode
- 3 štangle čokolade za kuvanje
- 1 kesica vanilin šećera
Za šećernu glazuru:
- 200 g šećera
- 20 g margarina
- 2 kašike soka od limuna
- margarin za podmazivanje noža
Priprema:
1. Pomešajte brašno, šećer u prahu, med, sodu i kiselu vodu. Dobro umutite, pa podelite na 3 jednaka dela. Svaki pecite na 200°C oko 20 minuta. Treba da dobijete 3 kore.
2. U šerpi pomešajte šećer sa vodom, pa kada se ušpinuje dodajte mlevene orahe i čokoladu koju ste prethodno otopili na pari. Zatim dodajte vanilin šećer i kuvajte još 2 minuta, uz neprestano mešanje. Sklonite sa šporeta, pa ostavite da se ohladi.
3. Svaku koru premažite filom i slažite jednu preko druge, a onda sa ostatkom fila premažite celu tortu.
4. Propržite šećer, pa dodajte posni margarin. Kuvajte sve dok se šećer ne otopi, pa sipajte limunov sok. Vratite i još malo kuvajte dok se sve lepo ne sjedini i otopi. Treba da dobijete tečnu smesu.
5. Koru koju ste odvojili prelijte karamel glazurom, pa isecite na osam trouglova. Svaki put nož premažite margarinom kako biste lakše sekli.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari