
Recept dana: Tart sa kremom i breskvama, jedna od omiljenih italijanskih poslastica koja se lako pravi
Savršena kombinacija žutog krema sa maskarponeom i osvežavajućih breskvi

Kada jednom probate da napravite ovaj tart stalno ćete ga spremati iznova. Savršena je kombinacija prhkog testa, krema i osvežavajućih breskvi.
Italijani ga obožavaju i stalno ga pripremaju vikendom kada se porodica okuplja. Pored toga što je savršenog ukusa, izgleda vrlo lepo i dekorativno. Svakako će ukrasiti vašu trpezu, bilo da se radi o običnom nedeljnom ručku ili nekom većem okupljanju.
Vreme pripreme:
- 70 minuta
Sastojci:
Testo:
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 8 g vanilinog šećera
- limunova kora
- 140 g maslaca
- 300 g brašna tip 00, ako nemate uzmite tip 400
- 10 g praška za pecivo
Krem:
- 400 ml mleka
- 2 žumanca
- 5 kašika šećera
- 8 g vanilinog šećera
- 3 kašike kukuruznog skroba
- 3 kašike pavlake ili maskarponea
- 30 ml soka od limuna
I još:
- 800 g breskvi u sirupu
- 2 belanca
- 30 g listića badema
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Razbijte jedno jaja u dublju posudu. Dodajte mu šećer, kesicu vanilinog šećera, narendajte unutra malo limunove kore, pa mešajte dok jaja ne pobele. Potom dodajte puter iseckan na kockice, 300 g brašna i 10 g praška za pecivo. Onda rukom zamesite testo.
Kada je testo umešeno, podelite ga na dve loptice, jednu malo veću i drugu manju. Najpre uzmite veću i stavite je u podmazan kalup veličine 25 cm, pa lagano prstima pokrijte ceo kalup testom i ivice kalupa. Kada ste ga stavili u kalup izbockajte testo viljuškom.
U 400 ml mleka stavite dva žumanca, pet kašika šećera i osam grama vanilinog šećera, kao i tri kašike kukuruznog skroba. Dobro izmešajte da se sjedini. Potom kuvajte na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne. U kuvan i prohlađen krem dodajte 3 kašike maskarponea ili pavlake. Sve umešajte, pa dodajte i 30 ml limunovog soka, pa i to umešajte.
Printscreen/YouTube
Fil izliti preko testa u kalup. Odozgo poređati polovine breskvi iz konzerve. Potom uzeti drugu lopticu testa i razvući je oklagijom u krug. Prekriti breskve i krem odozgo testom, pa zatvoriti ivice.
Testo odozgo premazati belancima, pa posuti listićima badema.
Staviti da se peče u unapred zagrejanoj rerni na 180 stepeni nekih tridesetak minuta. Kada je gotova poprskati šećerom u prahu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari