aktuelno

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalaca

30.07.2024

14:11

0

Autor: K. O.

Imamo sjajne kulinarske ideje

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalaca
Copyright Freepik

Prilikom pravljenja kolača često se dešava da recept zahteva različit broj belanaca i žumanaca, pa nam neretko ostane višak jednog ili drugog.

Umesto da ih bacite, razmislite o kreativnim načinima da ih iskoristite.

Evo nekoliko predloga inspirisanih kulinarskim sajtovima:

Ideje za višak belanaca:

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalacaProfimedia
 

Puslice ili sneg kolač

Kada umutite belanca sa šećerom, dobijate čarobnu smesu koja se može pretvoriti u lagani desert. Rasporedite je preko kore za pitu i ispecite za ukusnu poslasticu.

Omlet od belanaca

Zdrava alternativa tradicionalnom omletu. Za gušću teksturu, dodajte malo pasiranog paradajza ili spanaća.

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalacaPrintscreen: kellyscleankitche
 

Kokteli sa penastim vrhom

Belance može da obogati teksturu mnogih koktela, neutrališe kiselost sastojaka i stvori atraktivnu penu na vrhu pića.

Sufle

Iako sufle obično sadrži cela jaja, za postizanje karakteristične vazdušaste strukture potrebno je više belanaca nego žumanaca.

Ideje za višak žumanaca:

Domaći sladoled

Savladajte tehniku pravljenja kreme od žumanaca i otvorite svet mogućnosti za pripremu sladoleda kod kuće. Eksperimentišite sa dodacima poput seckane nane ili mlevenih oraha. Alternativno, kremu možete koristiti kao fil za razne vrste kolača.

Marinirana žumanca

Isprobajte ovaj trik profesionalnih kuvara: posolite ili marinirajte žumanca (na primer u soja sosu) i koristite ih kao dodatak testenini, pirinču ili drugim jelima.

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalacaFreepik
 

Bogati puding

Žumance je ključni sastojak koji daje punoću ukusa najkremastijim pudinzima. To je logično, s obzirom na to da je puding zapravo pečena verzija kremaste baze za sladoled.

Holandez sos

Za ljubitelje slanog, napravite ovaj bogati sos neophodan za jaja Benedikt. Takođe se odlično slaže uz domaće maslac keksića kao neobičan preliv.

Ništa se ne baca: Kreativni recepti za višak belanaca i žumanaca - genijalni trikovi profesionalacaProfimedia
 

Ovi predlozi vam omogućavaju da iskoristite preostale delove jaja na kreativan način, izbegnete bacanje hrane i obogatite svoj kulinarski repertoar, piše Tasting Table.

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike