
24sedam na Festivalu zimnice u Koceljevi: Prvog dana od 'tice mleko, drugog okršaj za najbolji gulaš (FOTO+VIDEO)
I ove godine tradicionalni festival zimnice ispunio je sva naša očekivanja

Kao i svake godine, poslednjeg vikenda u septembru, Koceljeva postaje centar gastronomske ponude tog kraja - vredne domaćice iz lokalnih domaćinstava, ali i iz regiona, iznose tegle pune zimnice koje su pripremale preko celog leta, a ljudi željni ukusnih domaćih proizvoda, pravljenih po tradicionalnoj recepturi, u rekama se slivaju u ovaj šumadijski kraj.
Nakon jučerašnjeg svečanog otvaranja, uz prisustvo brojnih gostiju i lokalnih zvaničnika, Festival zimnice u Koceljevi nastavio je i danas da privlači posetioce iz svih krajeva Srbije i doživeo je svoj vrhunac.
Prvog dana manifestacije posetioci, osim izvandredne gastronomske ponude, uživali smo i u pratećem sadržaju - najmlađi su ispratili dečji program i izvođenje mladih folkloraša, a porodice su šetale do galerije Zavičajnog muzeja gde je otvorena izložba, družile se s piscem Vanjom Bulićem, dok je predveče bio upriličen i rok koncert.
Drugi dan manifestacije donosi pravo obilje domaćih specijaliteta, a mi smo se uverili da ulice ovog mirnog mesta sada vrve od ljudi, mirisa ajvara, džemova, kiselih krastavaca i drugih zimskih delicija poput lovačkog gulaša, koje se ovde pripremaju na tradicionalan način.
Domaća zimnica: Spoj tradicije i inovacije
Brojni izlagači postavili su svoje štandove i ponosno prikazuju zimnicu pripremljenu prema starim receptima. Šetajući između štandova, mogli smo da probamo domaći ajvar, kompote, turšiju, kao i razne voćne rakije i džemove od šljiva, malina i kupina.
Cene su uglavnom kao prošle godine, pa je teglica ajvara mogla da se kupi od 800 do 1.000 dinara, krastavci za 400, cvekla za 300, a čuvena koceljevska ljutenica za 500 dinara po tegli.
Domaćice su nosile kući i flaše s kuvanim paradajzom koje su mogle da pazare po ceni od 400 dinara za dva litra.
24sedam
Receptura se prenosi s kolena na koleno
Na jednom od štandova smo zatekli Jasminu Pavlović iz Koceljeve koja je za naš portal istakla da ove godine njen štand nema čega nema:
"Imam sve od paprike, živu turšiju, ajvar, pinđur, slatka od svih vrsta voća, ali domaće kolače po recepturi naših prabaka. Ovaj naš festilval održava se 15 godina, a svake godine ima sve više ljudi - i izlagača, ali i posetilaca. Održava se svake godine zadnjeg vikenda u septembru a prati ga razni program", kaže ona.
Svi proizvodi koji se nalaze na štandovima nose zajedničku crtu - napravljeni su sa dušom po recepturamo koje se prenose sa kolena na koleno što je ključna prednost ovih domaćih specijaliteta.
"Ovaj kraj je poznat ne samo po povrću za zimnicu već i po voću a naročito po šljivi. Tako ovde možete probati sve što vam padne na pamet od šljive - od sušenih šljiva preko džemova do raznih slatkiša", istakla je naša sagovornica i dodala da je jedna od retkih koja ima slatko od divlje trešnje.
"Divlje trešnje su veoma sitne i teške za obradu, pa ćete slatko od ovog voća retko naći, kao i slatko od šumskih jagoda koje pravim svake godine. Naravno, imam u ponudi i slatka od klasičnih vrsta voća - jagoda, šjliva, dunja, grožđe, kao i kupina s obale a sve po receptima moje bake", završava ona.
Ukus koji se ne zaboravlja: Šljivani kolači
I zaista moramo priznati da na ovom Festivalu može da se nađe i "od ptice mleko", a nama su zapali za oko (a i za zube) šljivani kolači. Ne samo da su nas potpuno oduševili ukusom, već i jednostavnošću pripreme.
Ovi preukusni kolači od šljiva, kako nam je otkrila naša sagovornica, prave se tako što se prvo izvadi koštica iz suvih šljiva, zatim se one, njih 10-15, dobro pasiraju, nabolje samelju na mlinu za meso, kuvaju i potom suše na suncu. Proizvod je super ukusni i zdravi kolač bez dodatog šećera.
24sedam
Atmosfera puna mirisa i boja
Drugi dan festivala privukao je i brojne porodice koje su došle da uživaju u ukusima nadaleko poznatog lovačkog gulaša koji se krčkao duž cele džade, ali i u bogatom kulturnom i zabavnom programu.
Zanimljivo je da se skoro 260 ekipa i ove godine, tradicionalno, nadmetalo za pobedničku titulu.
Posebno nas je oduševila ljubaznost izlagača, od kojih su mnogi rado delili savete o spremanju zimnice i nudili recepte prenesene s kolena na koleno.
Proizvodi za svaku priliku
Uz standardne delikatese kao što su ajvar i turšija, ove godine na Festivalu zimnice primećujemo i sve veću ponudu specijaliteta iz domaće radinosti. Na nekoliko štandova ponuđeni su i proizvodi od organskog voća, prirodni sokovi, sušeno voće, ali i razni voćni likeri i rakije.
Dok smo prolazili pored štandova, nije moglo da se ne primeti da posetioci nose pune torbe zimnice kući, zadovoljni što su uspeli da kupe proizvode direktno od proizvođača.
"Prvi put smo ovde. Ovo je prava prilika da kupimo domaće proizvode i obezbedimo zimnicu za celu sezonu - znamo da je sve sveže i domaće", rekle su nam Ivana i Milica Milenković, posetiteljke koje su doputovale čak iz Beograda.
Kraj festivala donosi još iznenađenja
Festival će se završiti večeras, koncertom Snežane Đurišić u 20 časova i velikim vatrometom u 22 sata, ali organizatori najavljuju da su za posetioce pripremili još nekoliko iznenađenja, uključujući nagrade za najbolje proizvode i nastupe lokalnih folklornih ansambala.
Atmosfera je danas vrhunac ovogodišnje manifestacije, a svi koji nisu stigli da posete Festival zimnice, imaju priliku da uživaju u poslednjim satima ovog događaja i ponesu deo Koceljeve sa sobom kući.

24sedam
Pogledaj galeriju

24sedam
Pogledaj galeriju

24sedam
Pogledaj galeriju

24sedam
Pogledaj galeriju

24sedam
Pogledaj galeriju
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari