
Kafoljupci će biti oduševljeni: Ajs-kafa sa slanim karamel-sosom, savršen spoj gorkog, slatkog i slanog (VIDEO)
Slani karamel sos je jednostavan način da podignete ukuse svojih omiljenih jela i napitaka na viši nivo

Ljubitelji kafe uvek su u potrazi za novim načinima da unaprede svoj omiljeni napitak, naročito na današnji dan kada slavimo Međunarodni dan kafe. Ako volite složene, slatkaste ukuse uz blagu notu slanoće, ledena kafa sa slanim karamel sosom će vas potpuno oduševiti! Ovaj recept nije samo obična kafa – to je prava poslastica, savršena za dane kada želite da popijete nešto posebno.
Kombinacija gorke kafe, bogatog karamela i lagane slanoće stvara pravi balans ukusa koji podseća na vrhunski desert. Najbolji deo? Ne morate biti profesionalni kuvar da biste napravili ovu fantastičnu kombinaciju kod kuće. Dovoljno je nekoliko jednostavnih sastojaka i trikova, a vaša kuhinja će mirisati kao najbolja kafeterija!
Slani karamel sos možete koristiti kao preliv za sladoled, palačinke, torte i kolače, ili kao dodatak toplim napicima poput kafe i tople čokolade. Takođe, savršen je za krofne, kokice ili čak uz sireve za gurmanski užitak.
Profimedia
Pre nego što zaronimo u recept, evo nekoliko saveta kako da vaša ajs-kafa bude savršena svaki put:
- Koristite kvalitetne sastojke: Kvalitetna kafa i kremasti karamel ključni su za vrhunski ukus.
- Prava mera slanog: Soe onaj savršeni balans ukusa, ali nemojte preterivati sa solju.
- Eksperimentisanje s mlekom: Možete koristiti obično mleko, bademovo mleko ili kokosovo za dodatnu aromu.
Sastojci:
Za slani karamel sos:
- 1/2 šolje šećera
- 1/4 šolje tople vode
- 200 ml slatke pavlake
- 2 kašike putera
- 1/8 kašičica soli
- 1 prstohvat sode bikarbone (opciono)
Sastojci za kafu:
- 1 kašičica instant kafe
- 2 kašike tople vode
- 2 kašike slanog karamel sosa
- 1/2 šolje leda
- mleko po izboru
Priprema:
1. U šerpici pomešajte šećer i vodu, stavite na srednje jaku vatru i mešajte dok se šećer ne otopi.
2. Zatim prestanite da mešate i pustite da se šećer karamelizuje dok ne dobije zlatnobraon boju.
3. Kada karamel postigne željenu boju, pažljivo dodajte kremu (može malo prskati) i polako mešajte dok se smesa ne ujednači.
4. Sklonite sa vatre i dodajte slani puter i so. Ukoliko želite glatkiji sos, možete dodati prstohvat sode bikarbone - to će obezbediti da se sos kasnije ne stvrdne.
5. Ostavite sos da se ohladi pre nego što ga upotrebite za kafu. Možete ga čuvati u frižideru do nedelju dana u teglici.
6. Za kafu u čaši pomešajte instant kafu sa dve kašike tople vode dok se potpuno ne rastvori.
7. U smesu kafe dodajte dve kašike slanog karamel sosa i promešajte dok se dobro ne sjedini.
8. Dodajte čašu leda, zatim sipajte mleko po izboru preko. Promešajte i uživajte u osvežavajućoj, savršeno balansiranoj ledenoj kafi!
Savet za najbolju pripremu kod kuće
Ako želite da vaša ajs-kafa izgleda profesionalno, možete dodati šlag na vrh i preliti još malo karamel sosa za završni tač. Ovaj napitak je idealan za one trenutke kada vam treba dodatna energija, ali i za one dane kada želite nešto posebno i osvežavajuće.
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari