aktuelno

Recept dana: Juneći gulaš u vinu - bogato i ukusno jelo koje je savršen izbor za svaku priliku

20.02.2025

07:51

0

Autor: Milica Lekić

Hranljivo i ukusno jelo za pamćenje

Recept dana: Juneći gulaš u vinu - bogato i ukusno jelo koje je savršen izbor za svaku priliku
Copyright Printscreen/YouTube

Ovo je jedno od onih jela koje je savršeno za svaku priliku, ali da bi ispao zaista ukusan i aromatičan, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila.

Iako se čini kao jednostavno jelo, postoji nekoliko grešaka koje možete napraviti pri njegovoj pripremi. 

Ako želite da vaš gulaš bude gust, ukusan i sa bogatom bojom, važno je da obratite pažnju na količinu luka, način prženja i izbor sastojaka.

A ovaj recept krije neke zaista neočekivane sastojke, poput kore od pomorandže i maslina.

Ukoliko budete pažljivo pratili ovaj recept za juneći gulaš u vinu i postupak pripreme, sigurno je da ćete dobiti fantastično jelo koje ćete iznova spremati.

Vreme pripreme:

  • Oko tri i po sata
Recept dana: Juneći gulaš u vinu - bogato i ukusno jelo koje je savršen izbor za svaku prilikuPrintscreen/YouTube
 

Sastojci:

  • 2 supene kašike maslinovog ulja

  • 1 kg juneće potkolenice, plećke ili vrata isečene na kockice veličine 3cm

  • 150 g dimljene slanine iseckane na tanke trake

  • 1 crni luk tanko iseckan

  • 2 čena belog luka tanko iseckana

  • 2 supene kašike brašna

  • 600 ml crvenog vina npr. kaberne sovinjon

  • 200 ml vrućeg bujona od goveđe kocke za supu

  • 400 g iseckanog paradajza iz konzerve

  • 1 lovorov list

  • 1 grančica ruzmarina

  • 2 grančice majčine dušice

  • 2 trake tanko oljuštene kore pomorandže

  • 150 g šargarepe isečene po dužini

  • 75 g crnih ili kalamata maslina bez koštica

  • 3 supene kašike sitno iseckanog peršuna za ukrašavanje

  • so i crni biber po ukusu

Recept dana: Juneći gulaš u vinu - bogato i ukusno jelo koje je savršen izbor za svaku prilikuPrintscreen/YouTube
 

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 140°C. U većoj livenoj šerpi, začinite kockice mesa i pržite ih na srednjoj vatri dok ne potamne sa svih starna često ih okrećući. Najbolje je da ovo uradite u nekoliko tura da ne biste pretrpali šerpu, ali naravno zavisi od veličine šerpe. Kada je gotovo, meso izvadite i stavite na tanjir sa ubrusom. 

2. Dodajte slaninu i crni luk i pržite oko 5 minuta dok ne postane mekano, a zatim dodajte beli luk i pržite 1 minut. Pospite brašnom i pržite još 1 minut.

3. Vratite junetinu u posudu, nalijte crveno vino i pustite da se krčka desetak minuta ili dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dodajte bujon, iseckani paradajz, začinsko bilje i tračice pomorandžine kore i pustite da provri. Poklopite posudu i pecite u rerni 2 sata dok se meso potpuno ne raskuva i postane mekano.

4. Izvadite iz rerne i dodajte šargarepe i masline, a zatim vratite u rernu na još 35 minuta ili dok šargarepe ne budu mekane. Isključite rernu i izvadite koru pomorandže i začinsko bilje iz šerpe. Pospite iseckanim peršunom i poslužite.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike