
Zaboravite na žilavo i tvrdo testo - osam proverenih trikova obezbediće savršenu aktivnost vašeg kvasca
Dobićete savršeno vazdušasto i prozračno pecivo svaki put

Kada se spremate da napravite domaći hleb, pice ili peciva, jedna od najfrustrirajućih stvari je kada kvasac jednostavno ne odradi svoj posao.
Ako se testo ne digne kako treba, rezultat može biti tvrd i neukusan. Postoji nekoliko čestih grešaka zbog kojih kvasac ne uspeva, ali dobra vest je da se sve mogu lako izbeći.
Profimedia
1. Kvasac je mrtav
Kvasac je živi organizam koji ima ograničen rok trajanja. Ako koristite stari ili nepropisno čuvan kvasac, verovatno je izgubio svoju aktivnost.
Kako da proverite: Rastvorite malo kvasca u toploj vodi sa šećerom. Ako se ne pojave mehurići u roku od 10 minuta, kvasac je mrtav.
2. Voda je previše vruća ili hladna
Temperatura vode je ključna za aktivaciju kvasca. Ako je voda previše vruća, može ubiti kvasac. Ako je previše hladna, kvasac neće biti aktiviran.
Prava temperatura: 37-40 stepeni je idealna temperatura. Ako nemate termometar, voda bi trebalo da bude topla, ali ne vrela na dodir.

3. Nedostatak šećera za aktivaciju
Kvascu je potreban šećer kao hrana za aktivaciju. Ako ne dodate malo šećera u vodu sa kvascem, proces dizanja može biti usporen ili potpuno izostati.
Saveti: Čak i ako pravite slano testo, dodajte prstohvat šećera tokom aktivacije.
4. Previše soli u testu
So može usporiti ili potpuno zaustaviti aktivnost kvasca ako se doda direktno u vodu sa kvascem.
Rešenje: Umešajte so sa brašnom, a ne sa vodom i kvascem.
Profimedia
5. Nedovoljno vremena za dizanje
Nestrpljivost može pokvariti sve. Testu je potrebno vreme da naraste, posebno ako koristite manje kvasca za dugotrajno fermentisanje.
Saveti: Ostavite testo da se diže najmanje sat-dva ili dok ne udvostruči zapreminu. Za bogatiji ukus, možete ga ostaviti u frižideru tokom noći.
6. Loše mešanje testa
Ako testo nije dobro izmešano, gluten se neće razviti kako treba, što može otežati rast kvasca.
Tehnika: Mesite testo najmanje osam do 10 minuta dok ne postane glatko i elastično.
Profimedia
7. Previše brašna - zamka za početnike
Dodavanje previše brašna može učiniti testo preteškim i otežati rad kvasca.
Saveti: Dodajte brašno postepeno i zaustavite se kada testo postane mekano, ali se ne lepi previše za ruke.
8. Pogrešno čuvanje kvasca
Ako kvasac čuvate na toplom ili vlažnom mestu, može se brzo sasušti i postati neaktivan.
Pravilno čuvanje: Čuvajte kvasac u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru ili zamrzivaču.

BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari