
Recept dana: Mađarska ludlab torta - čokoladni krem i osvežavajuće višnje biće užitak za svakoga
Ne samo da je ukus jedinstven, već je i svakim zalogajem nezaustavljivo privlačna

Ludlab torta je pravi izbor za sve koji uživaju u bogatstvu čokolade i osvežavajućem voću. Ovaj desert donosi savršen spoj dubokih, intenzivnih čokoladnih ukusa i osvežavajuće kiselkastih višanja, stvarajući neponovljiv doživljaj za sva čula.
Torta je ne samo ukusan užitak, već i prava poslastica za oči – njen elegantni izgled i bogata tekstura čine je idealnim izborom za svaku proslavu, bilo da je reč o rođendanu, praznicima ili posebnom okupljanju s dragim ljudima.
Svaki sloj ove torte pažljivo je osmišljen da pruži savršen balans, a spoj čokolade i višanja koji je istovremeno bogat i osvežavajuć čini je nezaboravnim desertom.
Svestranost ove torte čini je pogodnom za razne prilike, od formalnih događanja do opuštenih okupljanja, a njen prepuni, kremasti karakter sigurno će zadovoljiti i najzahtevnije sladokusce.

Vreme pripreme:
- 90 minuta
Sastojci:
Kora:
- 4 jaja
- 4 kašike šećera
- 2 kašike vrele vode
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
Preliv:
- 1dcl soka od visnje
- po želji malo ruma
Fil:
- 750 ml slatke pavlake
- 500 g višanja
- 200 g čokolade za kuvanje

Glazura:
- 100 g čokolade
- 20 g maslaca
- 1 dcl slatke pavlake
Priprema:
1. Umutite jaja sa šećerom, tako da smesa bude penasta. Dodaje vrelu vodu, kakao i prašak za pecivo pomešajte sa prosejanim brašnom i dodajte u umućena jaja.
2. Špatulom smesu lagano izmešajte da se ujednači i da nema grudvica. Smesu sipajte u kalup obložen pek-papirom.
3. Pecite u zagrejanoj rerni na 180-200 stepeni oko 15-20 minuta. Proverite čačkalicom da li je kora pečena. Pečenu koru izvadite iz rerne i ostavite je sa strane da se ohladi. Sklonite pek-papiri vratite nazad u isti kalup u kojem ste je i pekli. Koru poprska sokom od višanja(ja sam očišćene višnje malo procedila) u kojem ste dodali malo ruma.
4. Slatku pavlaku zagrejte do ključanja, ne sme da provri i u vrelu dodajte izlomljenu čokoladu za kuvanje. Mešajte lagano da se čokolada otopi i smesa ujednači. Sklonite sa vatre i ostavite u frižideru na nekoliko sati (ja sam ostavila tri) da se fil skroz ohladi i zgusne. Izvadite fil iz gfrižidera i mikserom umutite da dobijete gustu čvrstu kremu. Pred kraj mućenja dodajte želatin koji ste pripremili po uputstvu sa kesice. Mutite još dva-tri minuta i fil je spreman.
Freepik
5. Koru ste pripremili i prelili sokom od višanja, preko kore ravnomerno očišćene višnje, preko višanja umućeni ganaž krem i na kraju prelijte tortu glazurom.
6. Slatku pavlaku zagrejte, dodajte maslac i izlomljene kockice čokolade, sve izmešajte da se čokolada otopi i smesa ujenači, tako vruću glazuru prelijte preko torte. Glazuru preko torte sipajte polako u mlazu da obuhvatite svaki deo da se čokolada podjednako razlije po torti. Tortu ostavite u frižideru preko noći.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari