
Recept dana: Rumunske mak kocke – harmoničan spoj maka, vanile i čokolade zasladiće vam ovaj vikend
Evo još ovaj slatkiš, pa posle možete na dijetu

Praznici su prošli, ostala je praznina i u novčaniku i inspiraciji.
Rumunske mak kocke nismo probali, ali toliko dobro izgleda i deluje ukusno, pa recept za njega delimo sa vama.
Našli smo ga na Instagramu kod Slađane just.sweet.sladjano, čijim poslasticama ne možemo da odolimo - em su naočite, em su prukusne, a na njenom blogu ih je od sorte.
Vreme pripreme
- oko 45 minuta
Sastojci:
Za koru
- 6 belanaca
- 120 g šećera
- 75 g maka
- 3 kašike brašna
- 1/2 praška za pecivo
Za vanila krem
- 6 zumanaca
- 6 kašika šećera
- 4 kašike gustina
- 250 ml mleka
- 3 kašike maslaca
- 1 kašika šećera u prahu
- 2 vanil šećera
- 20 keksa po izboru
- šolja jače skuvane crne kafe
- 100 g čokolade
- 60 ml slatke pavlake
- 40 g maslaca
Priprema
1. Najpre umutite belanca pa im postepeno dodajte šećer i dobro sve sjedinite. Nastavite ručno sa suvim sastojcima i mešajte u finu glatku smesu. Pleh za đuveč 23 x 33 cm sa pek-papirom i smesom stavite u zagrejanu rernu pa pecite dok ne sve zavisi od rerne. Prohlađenom biskvitu skinite papir i vratite ga u tepsiju da se potpuno ohladi.
2. Za krem žumanca posebno izmutite sa šećerom i vanil šećerom, pa im dodajte izmućen gustin sa nekoliko kašika mleka i sve zajedno stavite da se kuva. Mešajte na srednjoj temperaturi oko od pet do sedam minuta.
Kad se zgusne, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Maslac umutite sa šećerom u prahu i dodajte u krem, te fino sve pomešajte. Nanesite krem na koru. Keks umačite nakratko u skuvanu kafu pa ređajte preko fila. Ostavite u frižider da se malo stegne.
3. Za glazuru čokoladu iseckajte i ubacite u toplu slatku pavlaku,mešajte dok se ne istopi te dodajte maslac i sve zajedno dobro izmešajte pa prohladite i izlijte na kolač. Ostavite sve da se stegne.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari