
Recept dana: Suva pita s orasima - od baklave je razlikuje jedna sitnica, a dobija se potpuno drugačiji ukus, koji se dugo pamti
Naše bake su je pravile često i to s razlogom

Ukoliko još uvek niste probali tradicionalnu suvu pitu sa orasima, vreme je da tu grešku ispravite i da osetite idealan ukus ovog slatkiša koji se od baklave razlikuje samo u delu pripreme.
Naime, nakon što suvu pitu prelijete sirupom, za razliku od baklave, pitu vraćate u rernu da ga kore dobro upiju.
I, verujte, razlikuju se i po ukusu, a to najbolje znaju naše bake od kojih ovaj recept i potiče. Isprobajte ga i bićete oduševljeni.
Suva pita sa orasima je idealna, kako za svečanu trpezu, tako i za posluženje nakon nedeljnog ručka, ili kada vam dođu gosti.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 500 g kora za pitu
- 400 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa
- 200 g šećera

Za sirup:
- 400 g šećera
- 250 ml vode
- 2 limuna
- 3 vanilin šećera

Priprema:
Potopite suvo grožđe u vruću vodu i ostavite da ostoji 10 minuta.
Pomešajte u posudi mlevene orahe i šećer, a zatim dodajte suvo grožđe, koje ste prethodno procedili, i malo rendane kore limuna.
Nauljite tepsiju, pa poređajte tri kore i svaku od njih malo nauljite. Zatim ih premažite tankim slojem fila. Kore ređajte dok ne potrošite sve sastojke, a završite sa tri kore i ne zaboravite da uvek svaku poprskate uljem.
Pexels
Pitu isecite i pecite je u zagrejanoj rerni oko pola sata na 200 stepeni.
Za to vreme napravite sirup, tako što ćete pomešati šećer, vodu i vanilin šećer. Nakon toga, dodajte limun isečen na kolutove i kuvajte nekih 20 minuta. Promešajte povremeno.
Kada pita bude bila gotova, prelijte je sirupom i vratite u vrelu rernu da odstoji, dok ne upije sirup, nekih 10 minuta.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari