
Recept dana: Dinastija torta - glamurozna, kremasta, preukusna, nekad popularna kao serija, danas zapostavljena
Jedna baš dobra torta

Dinastija torta s pravom nosi epitet kraljice torti, budući da je bogata, luksuzna, puna oraha i čokoladnog krema.
Nastala je osamdesetih godina prošlog veka, kada su desertima davana slikovita i zagonetna imena.
Da li je tad popularna i čuvena TV sapunica ili neka druga dinastija bila inspiracija, pitanje je, ali torta je opstala generacijama i bez potrebe da joj se utvrdi poreklo.
U to vreme krasila je trpezu za praznike, baš kao grilijaš torta.
Vreme pripreme:
- oko 70 minuta
Sastojci:
Za koru
- 10 belanaca srednje veličine
- 250 g šećera
- 1 kašika limunovog soka
- 2 kašike brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 200 g seckanih oraha
- 100 g suvog grožđa
Za fil
- 10 žumanaca
- 100 g šećera u prahu
- 200 g otopljene čokolade
- 250 g putera
- 500 ml mleka
- 50 g šećera
- 1 kašika gustina
- 1 kesica pudinga od vanile (od 40 g)
- 1 kesica šlaga od vanile
Za dekoraciju
- 250 ml slatke pavlake
- malo seckanih oraha i čokolade, po želji
Priprema
1. Belanca i limunov sok dobro umutite i postepeno dodajite šećer. Suvo grožđe potopite u vodu i malo ruma, pa ocedite i sitno iseckajte. Dodajte im brašno i prašak za pecivo, pa promešajte.
2. U orahe dodajte suvo grožđe sa brašnom i promešajte. U tu smesu ubacite i malo šnea, sjedinite, pa dodajte i ostatak šnea i laganim pokretima sve sjedinite. Smesu sipajte u pleh dimenzija 42 × 34 cm, koji ste obložili pek papirom. Poravnajte i pecite na 160 stepeni 15-20 minuta.
3. Ohladite, pa po dužini isecite na tri jednaka dela, ostavite papir na koricama jer će vam posle poslužiti da ih lakše prinesete na tacnu dok budete slagali kolač.
4. U mleko sipajte 50 g šećera, zatim u posudi pomešajte puding i gustin, pa sipajte dve kutlače mleka i lepo promešajte. Ostalo mleko sa šećerom stavite da proključa. U ključalo mlijeko dodajte razmućeni puding i na srednje jakoj vatri kuvajte dok se puding ne zgusne. Ohladite ga.
5. Žumanca umutite sa šećerom u prahu, pa ih skuvajte na pari, nakon 3-4 minuta kuvanja na tihoj vatri, uzmite mikser i nastavite da mutite dok ne posvetle. Ohladite ih.
6. U ohlađena žumanca dodajte puding i mikserom kratko sjedinite. Puter, omekšan na sobnoj temperaturi kratko mutite, pa mu dodajte dve trećine fila, sjedinite, pa dodajte i otopljenu čokoladu, sve promešajte i stavite u frižider na sat vremena. U preostalu trećinu fila dodajte šlag (prah iz kesice) i mutite dok se malo ne zgusne. I tu smesu stavite u frižider na sat vremena.
7. Kada se ohladi kratko umutite čokoladni fil i slažite tortu. Na tacnu stavite jednu koru, premažite sa malo žutog fila, zatim debeli sloj čokoladnog fila, pa ide kora i ponavljate postupak dok ne potrošite sastojke. Na kraju je celu je premažite čokoladnim filom. Tortu stavite u frižider na pola sata, pa je ukrasite umućenim šlagom.
Bon appetit!
Bonus video:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari