
Recept dana: Patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzom, lagano jelo poreklom iz Turske za nešto drugačiji ručak
Pravi lagani obrok po meri svih ukućana

Kada želite nešto drugačije u svojoj kuhinji, možete napraviti patlidžan punjen mlevenim mesom i paradajzom. Ovo je klasični recept, a u Turskoj je ovo jelo poznato pod nazivom Kerniyarik.
Naravno, uvek možete recept prilagoditi onome što vi volite, pa dodati povrće koje želite - papriku, tikvicu...
Ukoliko ste ljubitelj sira, možete ga narendati odozgo.
Vreme pripreme:
- 60 minuta
Sastojci:
- 4 patlidžana
- 350 g mešanog mlevenog mesa
- 2 manje glavice luka
- 2 čena belog luka
- 3 manja paradajza
- maslinovo ulje
- 1 kašika crvene paprike
- so, biber
- peršun
- 100 g rendanog sira
Priprema:
Najpre izdinstajte mleveno meso sa lukom. Na ulju propržite luk i meso, 20-ak minuta. Začinite meso. Pržite dok sva tečnost ne ispari.
U mleveno meso dodajte iseckan paradajz, maslinovo ulje, beli luk, začine i sve dinstajte na laganoj vatri dok tečnost ispari. Na kraju dodajte peršun.
Operite patlidžan i isecite ga na polovine. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih kako bi pustili višak vode i izgubili gorčinu.

Deo patlidžana koji ste izdubili narežite na kocke i posolite ga. Nakon nekog vremena istisnite vodu iz njega. Ovo punjenje dodajte u smesu s mesom i paradajzom koju ste prethodno pripremili.
U izdubljenje lađice dodajte smesu – ako volite ljuto, slobodno dodajte čili . Ravnomerno je rasporedite po lađicama.
Pecite napunjene patlidžane u zagrejanoj rerni 20 min na 200 stepeni. Ako volite sir, narendajte ga po patlidžanima. Kada su gotovi, poslužite ih tople.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari