
Recept dana: Domaći humus, brzo se pravi, lako se maže i uz sve slaže
Nije bez razloga najzdraviji namaz na svetu

Humus je zdrav i ukusan namaz koji odlično ide uz hleb za doručak, a sjajno se slaže i uz glavna jela kao dodatak.
Njegova popularnost već godinama raste širom sveta, a razlog je njegov zdrav sastav i hranljiva vrednost.
Humus je popularno jelo sa Bliskog istoka staro više od 2.000 godina. Ovaj namaz, umak ili pasta od leblebija i tahinija najčešće se jede uz njihov mirišljavi pita hleb, ali odlično ide uz tost hleb, običan hleb, tortilje…
Sjajno ide uz narezano sveže povrće poput šargarepe, krastavca, celera. Doručak, užina ili lagana večera – može uvek.
Mi vam donosimo recept za brzinski humus koji će vam oduzeti svega petnaestak minuta. Ovaj super brzi humus nije potrebno da natapate tokom noći, niti da kuvate leblebije. Potrebna vam je jedna konzerva leblebija, tahini i začini, a onda i multipraktik da usitnite i sjedinite sve sastojke. I brzo ste dobili odličan, kremasti namaz.
Vreme pripreme:
- 15 minuta
Sastojci:
- 1 velika konzerva leblebija (tečnost sačuvajte)
- 50 g tahinija
- 50 ml maslinovog ulja
- 2 čena belog luka
- sok pola limuna
- so, biber
Priprema:
Sve sastojke stavite u blender. Blendajte nekoliko minuta. Ukoliko je pregusto, dodajte malo vode iz leblebija koju ste sačuvali.
Važno je da se dobije fini pire. Ukoliko nemate blender, posao može da završi i štapni mikser.
Po želji posolite i pobiberite.
Kada je gotovo, poslužite kao namaz, dodatak sendviču ili tortilji.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari