
Recept dana: Begova čorba bogatog ukusa, zagrejaće vam i telo i dušu u ovim hladnim danima
Može vam komotno zameniti ceo obrok

Samo ime kaže da je to neka bogata čorba. Jer kada pojedete begovu čorbu, stvarno se osećate sjajno.
Spada u red jačih čorbi koje komotno mogu da vam zamene kompletan obrok. U nju idu pileće ili kokošije meso, a ono što je razlikuje od klasične čorbice je što se u nju dodaju i bamije.
U pitanju je biljka sa mahunastim plodovima, vrlo zdrava. Ima malo kalorija, ali puno hranljivih materija. Bogata je vitaminom C koji pomaže u održavanju zdravih imunoloških funkcija, kao i vitaminom K koji pomaže u zgrušavanju krvi. Dobar je izvor magnezijuma, folata, vitamina A, kao i vitamina B6. A bije je glas i da je afrodizijak.
Vreme pripreme:
- 120 minuta
Sastojci:
- 400 g kokošijeg ili pilećeg mesa
- 200 g korenastog povrća (šargarepa, paškanat)
- 50 g maslaca
- 50 g brašna
- 20 g sušene bamije
- 1 žumance
- 50 g kajmaka ili milerama
- 1/2 limuna
- 1 lovorov list
- malo soli i bibera
Priprema:
Kokošije ili pileće meso operite, potom ga stavite u lonac. Nalijte vodom, dodajte šargarepu, paškanat, posolite, dodajte lovorov list i kuvajte.
Kada je meso kuvano, procedite supu, odvojite meso od kostiju i izrežite ga na kockice. Iseckajte ili izgnječite kuvanu šargarepu, iseckajte peršun i celer.
U posudu stavite maslac, zagrejte ga, dodajte brašno, propržite, zalijte supom od kokošijeg mesa i kuvajte oko 15 minuta. Dodajte meso i povrće koje ste iseckali, pa zajedno prokuvajte. Skinite s vatre i ostavite da se ohladi.
U međuvremenu skuvajte bamiju u vodi s malo limunovog soka. Ocedite, properite i dodajte u čorbu, pa zajedno prokuvajte.
Razmutite žumance s kajmakom ili mileramom, umešajte ga u čorbu, dodajte limunov sok i malo maslaca. Dodajte i bibera po ukusu.
Bon appetit!
BONUS VIDEO:
Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi
Komentari