aktuelno

Recept dana: Sofijine kocke, kremasto čokoladno zadovoljstvo sa kafom i lešnicima

06.07.2024

07:54

0

Autor: K. O.

Ne znamo ko je Sofija, ali znamo da sa ovim kockama nema greške

Recept dana: Sofijine kocke, kremasto čokoladno zadovoljstvo sa kafom i lešnicima
Copyright Printscreen/YouTube

Ukoliko volite spoj čokolade i kafe, onda su Sofijine kocke pravi izbor za vas. Na čokoladnom biskvitu u kom su i lešnici nalazi se fini čokoladni krem sa aromom kafe i odozgo još jedan sloj čokolade. Šta ćete bolje!

Jedna Sofija mnogo je volela ovaj kolač, a možda ga je ona i prva napravila, međutim, ne znamo o kome se radi. Postoji nagađanje da je čak u pitanju grad, ali nema preciznih podataka o tome zašto su ovo baš Sofijine kocke.

Svejedno, čokolada, lešnici i aroma kafe - verujemo da sa njima nema greške. A recept je jednostavan.

Vreme pripreme:

  • 60 minuta

Sastojci:

Za biskvit:

  • 3 jaja
  • 150 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 100 ml mleka
  • 100 g čokolade
  • 70 g brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g mlevenih lešnika

Za krem:

  • 400 ml mleka
  • 1 puding od čokolade
  • 60 g šećera
  • 100 g čokolade
  • 50 ml jake crne kafe
  • 250 g maslaca

Za glazuru:

  • 20 g maslaca ili dve kašike ulja
  • 100 g čokolade

Priprema:

Umutite penasto jaja i šećer. Dodajte ulje, mleko, otopljenu čokoladu, brašno pomešano s praškom za pecivo i lešnike.

Sve dobro umešajte, pa smesu izlijte u nauljen i pobrašnjavljen pleh veličine 22×36 cm. Pecite u unapred zagrejanoj rerni nekih 40 minuta na temperaturi od 180°C.

Prašak za puding pomešajte sa tri kašike šećera. Od 400 ml hladnog mleka uzmite 6 kašika i razmutite sa prahom i šećerom da nema gromuljica.

Recept dana: Sofijine kocke, kremasto čokoladno zadovoljstvo sa kafom i lešnicimaProfimedia
 

Ostatak mleka skuvajte, sklonite sa ringle, pa mu dodajte razmućeni prašak za puding uz neprestano mešanje. Vratite na ringlu i kuvajte još dva minuta.

U topli puding umešajte otopljenu čokoladu i crnu kafu. Izlijte ga u dublju posudu, pokrijte prozirnom folijom i ohladite.

Maslac umutite da bude penast i dodajte ohlađenom pudingu. Sve dobro izmešajte i rasporedite po ohlađenom biskvitu.

Za glazuru, stavite maslac i izlomljenu čokoladu na ringlu, pa na laganoj vatri otopite dok ne dobijete glatku strukturu, sve vreme mešajući.

Prohlađeni kolač prelijte čokoladnom glazurom.

Predlog za posluživanje:

Odlično se slaže uz kapučino.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike