aktuelno

Recept dana: Domaći čokoladni nugat sa celim lešnicima, poput najfinijih pralina koje se tope u ustima

13.11.2024

07:52

0

Autor: K. O.

Kremasta tekstura i bogat ukus čine ga idealnim izborom za posebne prilike

Recept dana: Domaći čokoladni nugat sa celim lešnicima, poput najfinijih pralina koje se tope u ustima
Copyright Printscreen/Instagram

Zimske večeri i praznični dani nezamislivi su bez slatkih poslastica koje se tope u ustima. Među najplemenitijim kombinacijama ukusa svakako je spoj čokolade i lešnika, koji već generacijama osvaja srca ljubitelja slatkiša širom sveta.

Iako se nugat često kupuje u specijalizovanim poslastičarnicama, priprema kod kuće donosi posebno zadovoljstvo - ne samo zbog svežine i prirodnih sastojaka, već i zbog mirisa koji ispunjava dom i čini atmosferu još prijatnijom.

Ovaj recept za domaći nugat spaja najbolje od italijanske poslastičarske tradicije sa jednostavnošću pripreme. Savršen spoj tamne i bele čokolade sa hrskavim lešnicima stvara neodoljivu poslasticu koja podseća na najfinije praline.

Kremasta tekstura i bogat ukus čine ga idealnim izborom za posebne prilike ili kao poklon dragim osobama.

Vreme pripreme:

  • 30 minuta pripreme + 10 sati hlađenja

Sastojci:

  • 300 g crne čokolade
  • 400 g bele čokolade
  • 500 g krema od lešnika po želji
  • 350 g pečenih lešnika

Način pripreme:

1. Otopiti 200 g crne čokolade na pari ili u mikrotalasnoj pećnici. Kada se čokolada otopi, prelijte je u uski kalup za torte, tako da obloži dno i ivice, ali jedan deo ostavite. Stavite u frižider na pet minuta da se stegne, pa na dno ulijte ostatak i lepo rasporedite da bi taj deo bio deblji.

2. Otopiti belu čokoladu i pomešati je sa kremom od lešnika, nekim po vašem izboru. Dodati pečene lešnike (ranije ih ispecite i skinite ljusku) i dobro promešati da se sastojci sjedine.

Recept dana: Domaći čokoladni nugat sa celim lešnicima, poput najfinijih pralina koje se tope u ustimaPrintscreen/Instagram
 

3. Smesu sa belom čokoladom sipati preko očvrslog sloja tamne čokolade u kalupu. Staviti u zamrzivač na 5 minuta.

4. Otopiti i preostalih 100 g tamne čokolade, pa preliti odozgo i lepo rasporediti. Ostaviti u frižideru minimum 10 sati, najbolje preko noći, da se nugat potpuno stegne.

Pre služenja, nugat izvaditi iz frižidera 15-20 minuta ranije kako bi se lakše sekao. Seći na kocke ili pravougaonike željene veličine.

Bon appetit!

BONUS VIDEO:

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike